Vijf tips om de ideale salontafel te kiezen

- - Categorie Woonkamer

Bij het kiezen van een nieuwe zetel, zijn de keuzes vrij evident. Je hakt knopen door op vlak van materiaal, kleur en afmetingen, en het resultaat is je nieuwe (hoek)salon. Maar de zoektocht naar een nieuwe salontafel kan vaak heel wat moeilijker verlopen. Er is natuurlijk ook heel wat keuze, en je moet met een aantal dingen rekening houden. We helpen je met onze 6 tips even op weg.

1. Kijk naar de stijl van je (hoek)salon

Je salon is uiteraard een heel belangrijke factor in de keuze van je salontafel. De twee moeten een mooi geheel vormen, liefst op elk vlak. Welke stijl heeft je salon, en welke salontafel past daarbij? Blijf je in hetzelfde kleurenpallet, of kies je net een kleur die wat contrasteert? Het zijn allemaal vragen die je op voorhand best even bekijkt. Op die manier kunnen we namelijk al heel wat modellen uitsluiten. Een beige of taupe zetel combineren met onderstaande bijzettafel Larso is bijvoorbeeld perfect te verantwoorden. 

2. Kijk naar de rest van het interieur

Het is ook altijd een goed idee om je salontafel in dezelfde stijl te houden als de rest van je interieur, zoals je tv meubel of je eetkamer. Let met name op de vorm, maar ook de stijl/look. Het is vaak mooi als de salontafel en de eettafel overeenstemmen qua kleuren en stijl. We hebben heel wat collecties van eetkamers die ook een aantal salontafels hebben, zoals bij onderstaande foto van collectie Kora.

Ga je voor een opvallende designtafel? Dan mag die er in principe wel wat uitspringen. Je kunt er dus gerust mee contrasteren.

3. Meet de hoogte van je zetel

Aan deze tip gaan heel wat mensen voorbij. De hoogte van je zetel is wel degelijk belangrijk in de keuze van je salontafel, vooral op praktisch vlak. In het algemeen geldt: een salontafel is even hoog als de zitting van je zetel, zoals op onderstaande foto van hoeksalon Damme. Zo kan je comfortabel je voeten erop kwijt.

Heel wat mensen gebruiken hun salontafel niet om hun voeten op te plaatsen. Die bekijken best even wat het doel van de salontafel dan juist is. Een ‘Marokkaanse salontafel’ is vaak wat lager. Wie graag af en toe in zijn salon wil eten, kan kiezen voor de ‘Spaanse salontafel’, die dan weer iets hoger is. Dat zorgt ervoor dat je niet te veel voorover moet buigen.

4. Meet de lengte van je zetel

De vuistregel is dat een geschikte salontafel 75% van de lengte van je salon heeft. Voor een hoeksalon neem je best een kleinere salontafel, zo'n 35% tot 50% van de lengte. Belangrijk is om rekening te houden met her ruimtelijk effect in jouw woonkamer. 

Een grote salontafel is handig, maar je salon wordt op die manier wel ‘drukker’. Een kleine tafel daarentegen vergroot het ruimtelijk gevoel. Ook het materiaal heeft invloed: een glazen salontafel oogt ruimtelijker dan een houten tafel en is daarom erg geschikt voor kleine ruimtes.

5. Denk ook aan de praktische kant

Maak ook een aantal praktische overwegingen. Lees je magazines of kranten? Overweeg dan een salontafel met schuiven om ze in op te bergen, samen met de afstandsbedieningen, zoals bij onderstaande salontafel Dondee. Opgeruimd staat netjes.

Heb je kleine kinderen of heb je plannen in die richting? Vermijd dan hard of breekbaar materiaal zoals glas en zoek een tafel zonder scherpe punten. Neem best ook een stevige salontafel die niet zomaar omvalt als de kinderen ertegen botsen.

Heb je nog meer tips nodig over het inrichten van je woonkamer? 

Check even onze andere blogs in de categorie Woonkamer. Je ontdekt er o.a. de 5 meest trendy hoeksalons van dit moment, of hoe je de lente in huis kunt halen.