Wat is een boxspring bed?

- - Categorie Slaapkamer

Boxspring bedden zijn ontzettend populair anno 2020. Je ziet het vaak in hotels, films of reclames, en wie regelmatig op Pinterest vertoeft, zal ongetwijfeld ook wat prachtige foto’s van boxsprings zien passeren. We kennen het allemaal, of hebben er op z’n minst al van gehoord. Maar vraag aan tien mensen om uit te leggen wat een boxspring bed precies is, en het zal even duren voor je een correcte uitleg krijgt. Hoe komt dat eigenlijk?

Wat is een boxspring precies?

Om te beginnen, zullen we even een eeuwenoud misverstand de wereld uit helpen. Een boxspring, is in principe een bedbodem met springveren. Het is een soort van beklede bak, meestal uit hout (of metaal) gemaakt, met poten onderaan. Aan de binnenkant is die box gevuld met geharde veren. Die veren worden tijdens de productie tot zeer hoge temperaturen verhit, wat ervoor zorgt dat ze minder snel vervormen, en dus een langere levensduur kennen.

Hetgeen we in de volksmond vaak een boxspring noemen, is eigenlijk een boxspring bed of boxspring combinatie. Het is namelijk een samenvoeging van de boxspring (dus de bedbodem), een matras, een topper, een hoofd- en soms ook nog een voetbord. Door die vele lagen win je niet alleen aan slaapcomfort, de lighoogte wordt doorgaans ook heel wat hoger dan een ‘gewoon’ bed. 

Waaruit bestaat een boxspring bed?

Boxspring

Zoals gezegd is de boxspring dus eigenlijk de beklede bedbodem. Die bekleding kan op ontzettend veel manieren afgewerkt worden, en net dat is het leuke aan boxspring bedden. Op vlak van materiaal heb je vaak de keuze uit leuke stoffen, of kun je voor kunstleder gaan. Daarnaast kun je qua kleur ook gaan personaliseren, wat jij best vindt passen bij jouw interieur of persoonlijkheid.

Er zijn verschillende soorten boxen, bij Meubis werken we hoofdzakelijk met bonell boxen en pocketvering boxen. Bij bonell boxen lopen de veren wijder aan de uiteinden dan in het midden. Dat zorgt voor een hogere weerstand, en een betere verdeling van de ondersteuning.

Bij een pocketvering box zitten de veren allemaal afzonderlijk verpakt in ‘zakjes’, vandaar ook de naam. Dat zorgt voor een uitstekende ventilatie, maar ook voor een ondersteuning die zich aanpast naar jouw lichaam. Net als een bonell box houden de veren heel lang hun veerkracht, waardoor een lange levensduur gegarandeerd wordt.

Matras

Bovenop de boxspring, komt de matras. Heel vaak is die matras meegestoffeerd in dezelfde materiaal en kleur als de bedbodem, zoals op onderstaande foto van boxspring Aderito, waardoor de boxspring mooi als één geheel oogt. Wie echter de voorkeur geeft om gewoon een witte matras op de boxspring te plaatsen, kan dat perfect.

De matras is uiteraard een belangrijke factor, zowel op vlak van ligcomfort als op vlak van duurzaamheid. Het is niet zo dat je een slechte, versleten matras nog perfect kunt gebruiken door er een goede topmatras op te plaatsen. Een kwalitatieve matras is een must, zeker voor mensen met rugklachten, maar op lange termijn voor iedereen. Kies je boxspring dus niet puur op het uiterlijk, maar test ook even de matrassen, zodat je boxspring de komende jaren genoeg ondersteuning biedt voor jouw lichaam.

Topper

Een topmatras ligt eigenlijk boven je (al dan niet gestoffeerde) matras. Hoewel hij niet de belangrijkste factor is qua kwaliteit en/of ligcomfort, kan hij wel net dat extra leuke gevoel geven tijdens het slapen. Wie liever wat harder ligt, kan dat met de topmatras nog even bijschaven, net als de persoon die wat zachter wil liggen. Een topmatras kan uit verschillende materialen bestaan, elk met hun eigenlijk voor- en nadelen. Die keuze is puur persoonlijk, en je neemt er ook best even de tijd voor.

Een ander groot voordeel van de topmatras, is dat hij extra levensduur geeft aan de matras. De topper kun je geregeld even omdraaien, waardoor de matras niet altijd op dezelfde manier wordt belast. Daarnaast kun je de topmatras geregeld even laten verluchten, wat ook positief is voor de matras.

Hoofdbord

De functie van het hoofdbord is hoofdzakelijk de uitstraling. Geef toe, een boxspring bed met een prachtig, sfeervol hoofdbord geeft direct iets extra aan de slaapkamer. Je hebt er dan ook heel wat verschillende stijlen, kleuren en materialen voor. Naast het uiterlijke aspect, is het natuurlijk ook een zachte buffer tussen je bed en de eventuele muur waar het bed tegen komt te staan.

Voetbord

Een voetbord zie je net wat minder bij een boxspring bed. Waar een hoofdbord bijna een typisch kenmerk is van een boxspring, heb je dat bij een voetbord toch wat minder. Ook hier heb je voor- en tegenstanders. Wat zijn dan de precies de voordelen van zo’n voetbord?

Naast het uiterlijke aspect, zorgt het voetbord er meestal ook voor dat de matras mooi op zijn plaats blijft zitten. Als die mooi past tussen het hoofd- en voetbord, kan die dus niet zomaar verschuiven. Daarnaast zorgt het ook voor wat extra stevigheid. Heb je liever geen voetbord? Geen enkel probleem, dat kan uiteraard perfect, zonder aan stevigheid of gemak in te boeten.

Elektrische boxspring?

Naast de standaard, vaste boxsprings, bestaan de elektrische boxsprings. Deze boxspring bedden bevatten een elektrisch mechanisme, waarmee je het hoofd- en voeteinde kunt verstellen. Met een afstandsbediening kun je bijvoorbeeld het voeteneind wat omhoog zetten, of als je een boek wil lezen, kun je als de boxspring gewoon even rechtop plaatsen, zoals je op onderstaande foto van boxspring Dubai kunt zien. 

Grote voordelen hiervan, naast het aangename en luxueuze, zijn natuurlijk de fysieke gemakken van dit systeem. Wanneer je bijvoorbeeld het voeteneind wat omhoog zet, worden je benen en onderrug als het ware ontlast. Je bekken wordt automatisch wat gekanteld, waardoor de spanning op je onderrug onmiddellijk heel wat minder wordt. Je kan het bed dus perfect gaan instellen naar jouw ideale, lichamelijke situatie.

Voordelen van een boxspring?

Is een boxspring nu zoveel beter dan een ‘gewoon’ tweepersoonsbed? Moeten we nu met z’n allen een boxspring gaan kopen om onze rug te sparen? Zo’n vaart loopt het uiteraard niet. Naast het uiterlijke aspect, heeft de boxspring zeker grote voordelen op vlak van kwaliteit en comfort, maar niet in die mate dat het in 100% van de gevallen dé juiste keuze is.

Alles blijft natuurlijk afhangen van de kwaliteit van de matrassen. Een boxspring met een matras en topmatras van lage kwaliteit, is nooit de betere keuze ten opzichte van een oerdegelijke matras van topkwaliteit op een gewone bedbodem. Laat de keuze dus altijd afhangen van de kwaliteit, bovenop het leuke design of stijlvolle hoofdbord.

Nog meer tips nodig?

Heb je nog meer tips nodig over het bevorderen van de kwaliteit van je slaap? Check even onze andere blogs in de categorie Slaapkamer. Je leest er o.a. of slapen met een open raam effectief beter is voor je nachtrust, waarom het belangrijk is om je matras te reinigen, of waar je moet op letten bij de aankoop van een nieuwe matras.

Op zoek naar een nieuw bed/boxspring?

Neem gerust een kijkje op onze webshop, onder de categorie Slaapkamer. Heel wat mensen zweren bij een boxspring, en zouden nooit nog zonder kunnen. Uiteraard kunnen tweepersoonsbedden ook een perfecte nachtrust garanderen, op voorwaarde dat er een goeie matras op ligt natuurlijk. Als we je ergens mee kunnen helpen, horen we het graag.