Een goede nachtrust tijdens de wintermaanden

- - Categorie Slaapkamer

Het is een gekend fenomeen, die in de medische wereld omschreven wordt als Seasonal Affective Disorder (SAD). De verschillende seizoenen kunnen, door een gewijzigde gemoedstoestand, een effect hebben op het functioneren van mensen. De bekendste is ongetwijfeld de winterdepressie. Dagen worden korter, mensen krijgen minder zonlicht te zien en slapen daardoor ook heel vaak slechter. Wij geven je hier alvast enkele tips mee voor een goede nachtrust tijdens de wintermaanden.

De temperatuur in je slaapkamer

Een belangrijke factor, waar ook vaak over geschreven wordt, is de temperatuur in je slaapkamer. Nog heel vaak onderschatten mensen de impact van de omgevingstemperatuur op de kwaliteit van je slaap, zowel in de zomer als in de winter. Concreet: de perfecte temperatuur wordt heel vaak tussen de 18º en 20º geschat. Volgens Rowany De Coninck, slaapexpert bij de firma Van Landschoot, is 18º de richtlijn. Zowel in de zomer als in de winter, voor alle duidelijkheid. Als je de thermostaat dus iets hoger zet in de wintermaanden, probeer dat dan niet te doen in de slaapkamer.

“De perfecte temperatuur in de slaapkamer is 18º, zowel in de zomer als in de winter”

Rowany, slaapexpert bij Van Landschoot

Neem voldoende daglicht op

Heel wat mensen vertrekken naar het werk als het buiten nog donker is, en op het einde van hun werkdag is de zon alweer onder. Deze mensen zien dus amper daglicht op een gewone werkdag. Dit heeft niet alleen een deprimerende invloed op de gemoedstoestand, maar heeft ook negatieve gevolgen voor het lichaam. Natuurlijk licht houdt namelijk je lichaam vitaal en zorgt ervoor dat je lichaam in een wakkere, energieke toestand kan functioneren. Een gebrek aan natuurlicht zorgt voor een loom en slaperig gevoel. Eens de avond valt, is het contrast ook te klein, waardoor je lichaam niet goed aanvoelt dat het bedtijd is. Probeer dus overdag zoveel mogelijk daglicht op te nemen, zodat je lichaam in zijn normale ritme kan blijven functioneren.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging bevordert de kwaliteit van de slaap. Dat is al vaker wetenschappelijk bewezen, en tevens ook een grote oorzaak van een slechte slaapkwaliteit in de winter. Mensen bewegen namelijk minder in de winter. Koude, donkere dagen nodigen minder uit tot een flinke wandeling, of om nog wat gaan sporten na een lange werkdag. Daardoor blijft het lichaam constant in dezelfde 'stand-by' modus, waarbij je geen zware inspanning uitoefent. Het lichaam dient dus ook minder te recupereren tijdens de nacht. Probeer dus ook in de wintermaanden voldoende lichaamsbeweging te voorzien.

Het belang van regelmaat

Niet enkel in de wintermaanden, maar in principe doorheen het ganse jaar is het belangrijk om regelmaat te creëren in je slaappatroon. Ga zoveel mogelijk op hetzelfde uur slapen en sta op hetzelfde uur op. Ook tijdens het weekend hou je best een gelijkaardig patroon aan. Als je slaappatroon in de war raakt, worden slaapproblemen alleen maar groter. Denk dus terug aan die tip van moederlief en probeer ze ook effectief uit te voeren, want regelmaat is wel degelijk bevorderlijk voor de kwaliteit van je slaap.

Nog meer tips nodig?

Heb je nog meer tips nodig over het bevorderen van de kwaliteit van je slaap? Check even onze andere blogs in de categorie Slaapkamer. Je leest er o.a. of slapen met een open raam effectief beter is voor je nachtrustwaarom het belangrijk is om je matras te reinigen, of waar je moet op letten bij de aankoop van een nieuwe matras

Op zoek naar een nieuw bed/boxspring?

Neem gerust een kijkje op onze webshop, onder de categorie Slaapkamer. Heel wat mensen zweren bij een boxspring, en zouden nooit nog zonder kunnen. Uiteraard kunnen tweepersoonsbedden ook een perfecte nachtrust garanderen, op voorwaarde dat er een goeie matras op ligt natuurlijk. Als we je ergens mee kunnen helpen, horen we het graag. 

De boxsprings op onze foto's?

Die kun je uiteraard ook bij ons verkrijgen. De afgebeelde boxsprings in deze blog zijn (in deze volgorde):

Boxspring Detroit
Boxspring Mercura
Boxspring Ritz