Contacteer ons via sms: +32460200926 Beschikbaar van 10u tot 23u via chat.

Vlekken verwijderen uit leer

- - Categorie Onderhoudstips

Mensen kiezen vaak voor een lederen salon omdat die makkelijk in onderhoud is. Dat is op zich niet gelogen, maar laat ons duidelijk zijn: leder heeft wel degelijk onderhoud en aandacht nodig. Leder dat niet of verkeerd onderhouden wordt, zal na enige tijd beginnen verkleuren, vuil worden of zelfs beginnen scheuren. Het is dus zeker niet zo dat je nooit naar je lederen salon hoeft om te kijken. We proberen je hier wat basiskennis mee te geven omtrent het materiaal leder, en hoe je best vetvlekken of andere vlekken eruit verwijdert.

Reinigen met vocht kan geen kwaad

Leer is namelijk bestand tegen vocht. We raden zelfs aan om je leer wekelijks te reinigen met een zuivere vochtige doek en gedestilleerd water. Daarmee verwijdert u de kleine stofdeeltjes, en ook de huidvetten die op termijn het leer kunnen aantasten. Een wekelijks onderhoud op deze manier zorgt er met andere woorden voor dat de kans heel klein wordt dat er zich ooit vuil kan vastzetten in het leer, en dat er dus ooit problemen zullen voorvallen met het leer. Een kleine wekelijkse inspanning kan dus heel wat problemen voorkomen.

Gebruik nooit oplosmiddelen of chemische producten

Nooit. Leer heeft als het ware een geheugen, waardoor het uiteindelijk problemen kan geven bij het verkeerdelijk gebruik van producten, ook al zie je er op het eerste ogenblik niets van. Gebruik dus nooit chemische producten, er zijn altijd andere oplossingen mogelijk. Vetvlekken in je lederen salon verwijder je bijvoorbeeld best met een zachte witte gum. Vloeistoffen probeer je zo snel mogelijk af te deppen. Andere vlekken probeer je best eerst te behandelen met zuiver water.

Vermijd direct zonlicht

Leer houdt niet van direct zonlicht. Het zorgt niet alleen voor uitdroging van het materiaal, waardoor het zijn kwaliteit grotendeels verliest, maar het leer kan daardoor ook zijn volle kleur wat verliezen. Het is dus altijd gevaarlijk om een lederen salon vlak voor een groot raam te plaatsen, waar heel wat direct zonlicht binnenkomt, zoals bijvoorbeeld op de foto van hoeksalon Moito hierboven.  Hieronder geven we nog enkele algemene tips mee over het materiaal leder.

Enkele algemene tips:

  • Nagels van huisdieren zijn altijd gevaarlijk. Ook bij de beste of de meest stevige ledersoorten zijn vaak niet bestand tegen scherpe nagels of voorwerpen. Probeer die dus te vermijden.
  • Te veel warmte is niet goed voor de natuurlijke ledervezels. Hierdoor droogt het leder langzaam uit, waardoor het ook aan kwaliteit verliest. Plaats uw salon dus niet vlak voor een warmtebron. Is het toch onvermijdelijk, probeer dan een beetje plaats tussen te laten, voor de luchtcirculatie.
  • Leer is een natuurproduct, waardoor het ook een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid heeft waarbij het zich best voelt. De ideale temperatuur voor leer is tussen de 18 en 22 graden Celsius. Qua luchtvochtigheid wordt een gemiddelde van 50% tot 60% aangeraden.
  • Licht verandert materialen. Probeer het dus niet te veel bloot te stellen aan direct (zon)licht.
  • Eén à tweemaal per jaar wordt aangeraden om een volledig onderhoud te geven aan je lederen salon, met de daartoe voorziene zeep en crème. Vraag hiervoor gerust even meer info indien gewenst.

Contactformulier