Huis verbouwen: waar beginnen?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

De kogel is door de kerk: je wil je huis verbouwen. Daar komt uiteraard heel wat bij kijken. Naast de financiële voorbereidingen, heb je ook heel wat praktische voorbereidingen te treffen. En één van de belangrijkste vragen in dat opzicht is: waar beginnen bij een renovatie van je woning? Uiteraard bestaan daar geen echte standaard regeltjes voor, maar we proberen je hierbij toch wat op weg te helpen om op een logische manier te werk te gaan.

Chronologische volgorde van de verbouwingswerken

Om te beginnen, maken we een chronologische volgorde op van de werken die uitgevoerd dienen te worden. Maak gerust even een lijstje waarop alle werken worden opgesomd, zodat we van daaruit een volgorde kunnen bepalen. De belangrijkste werken duid je even specifiek aan, zodat deze zeker niet op het achterplan verdwijnen.

Denk er ook even aan om van boven naar beneden te werken. Zo voorkom je namelijk dat je blijft schoonmaken op de onderste verdieping(en). Als je die eerst aanpakt, krijg die nog heel wat te verduren als de werken boven nog uitgevoerd moeten worden. Begin dus bovenaan, en werk op die manier naar beneden toe.

Hieronder gaan we stap per stap de ruimtes even bekijken. Daarbij geven we een rode draad naar volgorde van verbouwing toe. Dit is uiteraard geen exacte wetenschap, maar een logische redenering, die in bepaalde gevallen zeker kan afwijken.

De zolderverdieping verbouwen

 • Ook hier beginnen we bovenaan. Een dakkapel, nokverhoging of eventuele dakramen plaats je best eerst, zodat werken aan plafond daarna niet meer hoeven te gebeuren.
 • In een tweede stap besteden we aandacht aan de leidingen en elektriciteit. Als die moeten geplaatst of verlegd worden, doen we dit best hier.
 • Pas daarna plaats je eventuele valse wanden, om de zolderverdieping in te delen
 • Het plafond en/of de muren schilderen, behangen of stucen doen we nadat de valse wanden geplaatst zijn.
 • In een latere fase komen de afwerkingen eraan, begin best even met stopcontacten, zodat die op een goede en veilige manier afgewerkt zijn.
 • De vloer kan hierna geplaatst worden.
 • Uiteraard als laatste stap kan de zolder volledig ingericht worden.

De keuken vernieuwen

De keukenruimte verbouwen is vaak ook nogal een ingrijpende verandering. Eerst en vooral is het belangrijk dat je de indeling ervan bepaalt. Werk je met een kookeiland, wordt de keuken in een hoek geplaatst, … Daarnaast hoor je ook te beslissen waar de kranen komen, waar de vaatwasmachine dient aangesloten te worden en of er bijvoorbeeld voorlichting moet worden voorzien. Dit alles dient namelijk vast te liggen vooraleer de werken van start kunnen gaan.

 • Begin met de leidingen. Als die nog gelegd moeten worden, of eventueel een andere plaats moeten krijgen, is dat het eerste wat we doen. De leidingen zijn namelijk de basis van alles.
 • Werk daarna opnieuw van boven naar onder, dus begin met het plafond af te werken.
 • Daarna werk je de (eventuele valse) wanden af.
 • De keuken kan geplaatst worden.
 • Als laatste wordt ook de vloer geplaatst, zodat die niet af moet zien tijdens de uitgevoerde werken.

Leefruimtes verbouwen

Onder de leefruimtes begrijpen we de kamers waarin geleefd wordt, dus van slaapkamer over woonkamer tot bijvoorbeeld ook de hall. In de meeste van die leefruimtes kan namelijk volgens hetzelfde stramien gewerkt worden. Ook hier is het belangrijk om op voorhand al de indeling van de ruimtes te gaan bepalen.

 • Van boven naar onder werken is ook hier de leidraad. Begin dus met het plafond te stucen, schilderen of behangen.
 • Daarna pak je de wanden aan, met schilderen en/of behangen.
 • Als dat klaar is, kan de vloer gelegd worden.
 • De final touch houden we voor het laatste: de inrichting of de decoratie. Het leukste deel.

In de slaapkamer kies je voor een leuk bed, of misschien zelfs een boxspring. In de woonkamer worden tegenwoordig heel vaak hoeksalons gekozen. Die zijn niet alleen superhip, ze zijn uiteraard ook handig om de ruimtes ten volle te benutten. Wist je trouwens dat we bij Meubis ook complete slaapkamersets en complete eetkamers hebben? Op die manier heb je sowieso een mooi passend geheel, tegen de beste prijs.

Op zoek naar tips en advies omtrent jouw verbouwing of renovatie?

Bekijk gerust even onze andere blogs in de categorie Bouwen en verbouwen. Je ontdekt er 5 manieren om goedkoop te renoveren of waarom het zo belangrijk is om duurzaam te verbouwen.