Bel ons voor al jouw vragen: +3250820559 Beschikbaar van 10u tot 18u via chat.

Fiscale voordelen om je huis te verbouwen als koppel of gezin in 2020

- - Categorie Bouwen en verbouwen

Stel je voor, Emma en Arthur zijn een jong koppel met kinderen die hun eerste huis gekocht hebben en deze willen renoveren. Ze hebben het perfect verbouwingsplan uitgestippeld, ze weten precies wat ze allemaal nodig hebben en hoeveel het gaat kosten, maar ze willen ook weten of de kosten nog wat gedrukt kunnen worden met enkele fiscale voordelen of premies. Met onderstaande voordelen bieden wij een basis waar zij op voort kunnen bouwen in 2020.

Registratierechten

Afschaffing Vlaamse woonbonus

Laten we één ding direct uit de weg krijgen. De Vlaamse woonbonus bestaat sinds 1 januari 2020 niet meer en werd vervangen door een verlaging van de registratierechten van 7% naar 6%.

Registratiebelasting

Als zij een woning of appartement kopen geldt vanaf 1 januari 2020 een registratiebelasting van 6% als het gaat om de enige woning en de koper er binnen twee jaar gaat wonen. Deze kosten worden betaald bij het verlijden van de akte.

Voor bescheiden woningen gelden twee voordelen. Enerzijds bedragen de registratierechten voor deze woningen 5% in plaats van 7%. Daarbij is er een extra vrijstelling op de eerste 80.000 euro voor bescheiden woningen met een aankoopprijs van maximum 200.000 euro of woningen van maximum 220.000 euro in kernsteden of de Vlaamse rand rond brussel. Zo genieten Emma en Arthur van een extra korting van 5.600 euro.

Extra verlaagd tarief voor energetische verbouwingen

Als Emma en Arthur ervoor kiezen om binnen 5 jaar van de aankoop van hun gezinswoning ingrijpende energetische renovaties uit te voeren kunnen ze genieten van een extra verlaagd tarief van 5% op de registratierechten. Hiervoor moeten de verbouwingen voldoen aan de voorwaarden om een positief energieprestatiecertificaat (EPC) te ontvangen. Het gaat om verbouwingen waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie, isolatie, ramen, etc. voldoen aan de energiedoelstelling tegen 2050.

Renovatielening

Dit is in essentie een klassieke lening op afbetaling maar er zijn enkele verschillen in vergelijking met de hypothecaire lening.

  • Dit is een lening tot maximaal 50.000 euro
  • Er zijn geen notariskosten
  • De kredietverstrekker vraagt geen waarborgen
  • Deze lening kun je gemakkelijker krijgen dan een hypothecaire lening
  • Een renovatielening is fiscaal aftrekbaar, hou hierbij rekening met jouw huidige leningen. Als de woningaftrek al volledig vol is haal je er geen extra voordeel meer uit op fiscaal gebied. Dan kan je bekijken of een wederopname of herfinanciering van je huidige lening betere voordelen biedt.

Hou hierbij wel rekening dat de rente hoger ligt voor een renovatielening dan bij een hypothecaire lening.

We raden Emma en Arthur zeker aan om zich te informeren bij hun bankinstelling en gemeente of ze in aanmerking komen voor een belastingkorting of premies. Bekijk ook of je recht hebt op een sociale lening via de Vlaamse overheid.

Groene energielening

Via de Vlaamse Energiehuizen kan het gezin ook een energielening aangaan als ze aantonen dat de helft van hun investeringen worden gespendeerd aan energiebesparende verbouwingen zoals isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen of de aankoop van een nieuwe zonneboiler.

Deze renteloze lening (0% interest) komt in aanmerking voor personen die behoren tot de ‘prioritaire doelgroep’. Daarbij kunnen ze gratis ondersteuning krijgen om te bepalen welke werken en administratieve zaken er moeten geregeld worden.

BTW-tarief van 6% voor verbouwingen

De woning kan het gezin renoveren tegen het btw-tarief van 6%. Hieraan hangen natuurlijk enkele voorwaarden.

  • De woning is ouder dan 10 jaar
  • De woning dient uitsluitend als privéwoning. Een gedeelte ervan mag gebruikt worden om een beroep uit te oefenen.
  • Het tarief geldt voor werken met betrekking tot het interieur, exterieur en onderhoud van de woning.
  • Alle werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd. Dit betekent dat de levering en plaatsing van de materialen door een aannemer moet gebeuren.

Hou hierbij dus zeker rekening met de soort verbouwingen die je wil uitvoeren en de leeftijd van de woning zodat je van dit btw tarief kan genieten.

Andere financiële voordelen voor verbouwingen

Buiten de fiscale voordelen bestaan er ook veel premies en financiële voordelen voor allerlei soorten verbouwingen die Emma en Arthur kunnen aanvragen bij de overheden, gemeenten, provincies en netbeheerders. Een volledig overzicht van de mogelijke premies in je gemeente vind je hier.

Neem zeker ook een kijkje of je op de overkoepelende renovatiepremie kan rekenen. Deze kan je als eigenaar aanvragen maar hangt van je inkomen, je woning, andere eigendommen en je facturen. De werken zijn ook onderverdeeld in 4 categorieën waarvoor je facturen van minimum 2.500 euro (excl. btw) per categorie moet kunnen voorleggen.

Welke voordelen zijn nu de moeite?

Er zijn zoals je ziet veel fiscale en financiële voordelen waar Emma en Arthur een stuk van hun verbouwingswerken mee kunnen betalen. Hoewel hun gezin zeker van enkele kan genieten is het belangrijk dat je voor jezelf bekijkt welke van deze voordelen toepasbaar zijn voor jouw woning, thuissituatie en verbouwingswerken. Met deze basis willen wij daarin voorzien zodat jij goedkoop kan verbouwen om van je woning je droomhuis te maken en je spaarvarken te redden van een gewisse dood.

Nog enkele praktische tips nodig om je verbouwing of renovatie te plannen?

Bekijk onze andere blogs in de categorie bouwen en verbouwen. Ontdek hoe je goedkoop kan verbouwen en hoe je planning ervoor zorgt dat je geld kan uitsparen.

Wil je levering in een ander land dan Belgie, Luxemburg, Nederland of Frankrijk, ga dan naar: