Contacteer ons via sms: +32460200926 Beschikbaar van 10u tot 23u via chat.

Praktische tips voor een zorgeloze winter

- - Categorie Algemeen

Het vallen van de bladeren, de frisse ochtenden, ze luiden allemaal het begin de herfst in. Een mooie periode, zeker als we af en toe de zon nog te zien krijgen, die heel vaak met gezelligheid en warmte geassocieerd wordt. Maar het is onvermijdelijk, na de herfst slaat ook de winter onvermijdelijk toe. En hoewel we de voorbije jaren gespaard zijn gebleven van heel erg koude temperaturen, check je best even of je woning klaar is om de winter in te gaan. We geven je enkele praktische tips om op termijn kosten te besparen en/of te vermijden.

Zijn al je toestellen in huis klaar voor de winter?

De vrieskou kan in onze streken vaak hard toeslaan, en dan ook heel wat schade berokkenen. Omdat we in België ook vaak natte winters hebben, is het belangrijk dat je volgende zaken even checkt, vooraleer de échte winter aanbreekt. Geloof ons, je bekijkt dit best even op voorhand, want als het tijdens de wintermaanden zelf voor problemen zorgt, zul je heel wat meer last ondervinden.

  • Laat je verwarmingsinstallatie even nazien. In principe doe je dit best jaarlijks, dat is geen overbodige luxe. Zeker als je installatie al wat ouder is, is het zeer sterk aan te raden om een jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren. In putje winter problemen hebben met je verwarmingsinstallatie kun je missen als kiespijn.
  • Tijdens de wintermaanden blijven ramen en deuren vaker dicht. Zorg dus wel dat je ventilatiesysteem nog goed functioneert, en kuis even de roosters goed uit. Wie geen mechanisch ventilatiesysteem heeft, laat best toch af en toe even het huis verluchten, ook in de winter.
  • Is je dak nog volledig in orde? Mocht je beschadigde dakpannen of leien opmerken, laat die nog voor de winter vervangen. Een lek in de winter levert grote problemen op. Neem hiervoor dus even de tijd om dit goed te bekijken. Controleer ook de dakgoten, vallende bladeren kunnen voor verstoppingen (en dus lekken) zorgen.


Is je tuin klaar voor de winter?

Heel vaak schenken pas aandacht aan de tuin als de lente aanbreekt. Tijdens de herfst en de winter laten we de tuin vaak links liggen. Toch is het aanbreken van de winter eigenlijk de perfecte periode om je tuin op orde te zetten. De gevallen herfstbladeren even samenrapen is één ding, maar ook je tuinmeubilair verdient op dat moment al wat aandacht.

Geef je tuinmeubilair een poetsbeurt vlak voor de winter, vooraleer je ze opbergt in je tuinhuis of garage. Op dit moment zie je misschien niet in waarom je dit nu al zou doen, maar bij het aanbreken van de lente zul je zo blij zijn dat je meubelen al in perfecte staat zijn. Je hoeft ze enkel nog terug in de tuin te plaatsen. Hoe je best het onderhoud van teakmeubelen aanpakt, lees je op onze blog daarover. 

Is je interieur klaar voor de winter?

Eindelijk. We zijn toegekomen aan het leuke gedeelte. Is je interieur al klaar voor de winter? We denken aan vele kussens, plaids overal, kaarsjes in huis, winterse decoratie. De winter is een periode waarbij je heel veel kunt uitstallen, waarbij het cosy gevoel dient te overheersen. In de zomer is de decoratie in huis vaak beperkter, je spendeert ook veel minder tijd in huis. Tijdens de wintermaanden zit je vaker binnen, dus mag je je zonder schaamte écht even uitleven. Op onderstaande foto's kun je wat inspiratie opdoen voor een leuk winters interieur.