6 tips om je ideale salontafel te kiezen

Categorie: Woonkamer

6 tips om je ideale salontafel te kiezen

Als je een nieuwe zetel koopt, zijn de keuzes vrij evident: (kunst)leder of stof, hoekzetel of een recht model, de kleur … Maar wie een nieuwe salontafel nodig heeft, moet met andere dingen rekening houden. Hier zijn 6 tips om de juiste te kiezen voor bij jou thuis.


1. Kijk naar je salon

De belangrijkste factor is je bestaande salon. Welke stijl heeft het, en welke tafel past daarbij? Blijf je in hetzelfde kleurenpalet? Of misschien kies je juist een complementaire kleur?

2. Kijk naar je interieur

Het is natuurlijk een goed idee om je salontafel in dezelfde stijl te houden als je interieur. Let met name op de vorm (vierkant, rechthoekig, rond, ovaal) en de look (klassiek/landelijk, modern, industrieel, …). Het is vaak mooi als de salontafel en de eettafel overeenstemmen qua stijl.

Een opvallende designtafel mag er dan juist weer wat uitspringen.

3. Meet de hoogte van je zetel

In het algemeen geldt: een salontafel is even hoog als de zitting van je zetel. Zo kan je comfortabel je voeten erop kwijt.

Een ‘Marokkaanse salontafel’ is wat lager. En wie graag af en toe in zijn salon wil eten kan kiezen voor de ‘Spaanse salontafel’, die dan weer iets hoger is. Laat ze de tapas maar brengen!

4. Meet de lengte van je zetel

De vuistregel is dat een geschikte salontafel 75% van de lengte van je salon heeft. Voor een hoeksalon neem je best een kleinere salontafel, zo'n 35% tot 50% van de lengte.

5. Hou rekening met het ruimtelijk effect

Een grote salontafel is handig, maar je salon wordt op die manier wel ‘drukker’. Een kleine tafel daarentegen vergroot het ruimtelijk gevoel.

Ook het materiaal heeft invloed: een glazen salontafel oogt ruimtelijker dan een houten tafel en is daarom erg geschikt voor kleine ruimtes.

6. Denk praktisch

Maak ook een aantal praktische overwegingen. Lees je magazines of kranten? Overweeg dan een salontafel met schuiven om ze in op te bergen, samen met de afstandsbedieningen. Opgeruimd staat netjes…

Heb je kleine kinderen of heb je plannen in die richting? Vermijd dan hard of breekbaar materiaal zoals glas en zoek een tafel zonder scherpe punten.

Wil je levering in een ander land dan Belgie, Luxemburg, Nederland of Frankrijk, ga dan naar: