Contacteer ons via sms: +32460200926 Beschikbaar van 10u tot 23u via chat.

Tips voor een geslaagde accentmuur

- - Categorie Woonkamer

Welke kleur kies je voor je accentwand?

Bekijk de oppervlakte van je accentmuur

De oppervlakte van je muur speelt namelijk een rol voor de keuze van je kleur. Gaat het om een kleine accentmuur? Dan mag je gerust een opvallend kleur gebruiken. Bij een groter oppervlak raden we dan weer aan om een zachte, lichte tint te gebruiken, eventueel zelfs een combinatie van lichte kleurtinten. Een sterk kleur op een groot oppervlakte komt te schreeuwerig over, wat agressief of vermoeiend kan overkomen. 

Glanzend of mat?

Ook dit is een belangrijke keuze. Matte kleuren hebben de eigenschap om rust te brengen, en een intiemere sfeer te creëren. Glanzende verf geeft dan weer een iets frissere indruk, maar komen vaak ook wel iets drukker over. Voor wie de gulden middenweg zoekt, bekijkt best even satijnglans, wat vaak als tussenoplossing wordt gebruikt.

Hou rekening met het licht

De lichtinval is ook een belangrijke factor. Bevindt je accentmuur zich in een ruimte waar weinig daglicht binnenvalt? Dan gebruik je best een iets lichter kleur, aangezien die sowieso al wat donker zal ogen. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: in een lichte ruimte, kan een donkere muur een veel mooier effect bieden. 

De textuur van je accentmuur

Ook de textuur van je accentmuur kan een belangrijke rol spelen. Over het algemeen gelden volgende regels: horizontale lijnen versterken het lengtegevoel, waar verticale lijnen vooral de hoogte van de muur gaan benadrukken. Opvallende motieven op je muur trekken natuurlijk alle aandacht naar de muur toe, dus als dat de bedoeling is, kan dat een zeer mooi effect geven.

Steeds vaker zie je ook een accentmuur met een bepaald reliëf, zoals houten planken pf ruwe bakstenen. Ook dat geeft iets extra's aan de ruimte, het zorgt voor extra dimensie en brengt de ruimte tot leven. Een likje verf blijft een likje verf, met houten planken creëer je nog net iets extra.