Sfeer brengen met je verlichting? Het kan!

- - Categorie Woonkamer

Mensen zijn altijd op zoek naar manieren om hun woning zo gezellig mogelijk te maken. Uiteraard kan dat door je meubelen of het gebruik van leuke accessoires en decoratie in je interieur, maar een heel belangrijke factor wordt vaak vergeten: verlichting. Met een aangepaste verlichting kan je een heel andere sfeer creëren in een woonruimte. 

Uiteraard kan je niet overal met aangepaste sfeerverlichting werken, want bovenal hip of trendy, moet je verlichting ook functioneel zijn. Wat je eerst doet, is bepalen welke ruimten er zijn in je huis, en welke sfeer of functies die ruimten zullen vervullen in je dagelijks leven. Om je daarmee op pad te helpen, delen we even de soorten verlichting onder in een drietal categorieën: de basisverlichting, de functionele verlichting en de sfeerverlichting.

Basisverlichting 

Hiermee bedoelen we de verlichting die je onmiddellijk aansteekt als ergens binnen komt. Deze verlichting moet de ruimte voldoende klaarheid geven en in principe niet meer dan dat.

Functionele verlichting

De verlichting die je nodig hebt met een bepaald doel, misschien dus een soort van extra verlichting bovenop de basisverlichting. We denken hierbij aan een leeslampje naast het bed voor de late lezers, een lamp boven de spiegel in het toilet of in de badkamer of een extra lamp boven het keukenblad. Een ander voorbeeld is trapverlichting, ingewerkt in de trap. Het doel is hierbij dus extra licht geven aan een bepaalde plek in de ruimte.

Sfeerverlichting

Het doel van deze verlichting is, zoals het woord zelf al verraadt, sfeer te creëren in een bepaalde ruimte. Denk hierbij aan een woon- of eetkamer. Zeer vaak worden hiervoor dimlichten gebruikt, die warm licht geven. Handig is ook wandverlichting met indirecte verlichting, die bijvoorbeeld naar het plafond gericht staat. Zo krijg in de ruimte niet het harde licht, maar wel de zachte weerkaatsing ervan. Een wereld van verschil.