Welke boxspring kiezen?

- - Categorie Slaapkamer

Een boxspring kiezen is superleuk! Je hebt verschillende modellen, verschillende stijlen, en dan vaak ook eens ontzettend veel kleuren beschikbaar. Het is heel gemakkelijk om verliefd te worden op het uitzicht van een specifieke boxspring, maar is dat wel een goede maatstaf om een beslissing te gaan nemen? Wanneer weet je of een boxspring goed voor je is? Er zijn wel een aantal criteria waar je best even rekening mee houdt, vooraleer je een boxspring kiest. 

Het ergonomisch aspect

Elke keuze dient eigenlijk te beginnen met een ergonomische overweging. Wie een boxspring aanschaft, doet dat natuurlijk met de intentie om die nog vele jaren te zullen gebruiken. Het is dan ook van belang dat de ergonomie van de boxspring (en de matrassen) goed aansluit bij de noden en kenmerken van jouw lichaam. Wat begrijpen we onder de ergonomie van een boxspring?

Je spendeert dagelijks heel wat uurtjes in bed. De reden waarom wij slapen, en dus enkele uren per dag in bed doorbrengen, is om het lichaam (en het brein) rust te kunnen geven. Het is daarbij belangrijk dat je lichaam op een correcte manier kan rusten. Als dat niet het geval is, kunnen na verloop van tijd fysieke klachten optreden, zoals rugpijn of nekpijn. Een ergonomisch correcte boxspring en/of matras, biedt voldoende ondersteuning op de juiste plaatsen van het lichaam. Een ergonomische boxspring biedt dus de juiste steun op de juiste drukpunten, voor jouw lichaam.

Wie meer info wenst, kan terecht op onze blog Waar moet ik op letten bij de aankoop van een matras

Het praktische aspect

Dit lijkt uiteraard logisch, maar we zien nog heel vaak mensen die hier, op moment van de aankoop, niet echt bij stilstaan. Een boxspring bed van 180x200cm of zelfs 200x200cm klinkt heel leuk en ruim, maar je moet er uiteraard ook genoeg plaats voor hebben. Heel vaak is het hoofdbord nog iets breder dan het boxspring bed zelf, dus daar moet je zeker ook rekening mee houden als je de totale breedte bekijkt. Qua diepte is het eigenlijk hetzelfde verhaal: hou ook rekening met hoofdbord. De meeste hoofdborden zijn zo’n 8 à 12cm dik, dus reken dat best ook bij de totale diepte van 200cm.

In de winkel merken wij wel een verschuiving qua grootte. Waar vroeger 160x200cm de standaard was, merk je dat steeds vaker gekozen wordt voor 180x200cm. Tegelijkertijd zie je nu steeds minder 140x200 boxspring bedden. Nogmaals, hou rekening met de beschikbare ruimte. Er is niets vervelender dan te weinig plaats tussen je bed en de muur.

Het aspect comfort

Naast het feit dat de boxspring ergonomisch correct dient te zijn, moet hij natuurlijk ook gewoon comfortabel aanvoelen. Dat verschilt enorm van persoon tot persoon, en eigenlijk ook van lichaam tot lichaam. Je boxspring kan dan wel ergonomisch perfect oké zijn, je hoort er natuurlijk ook een heerlijk gevoel bij te hebben. Een goeie slaap is ontzettend belangrijk, dus het aspect comfort is geen overbodige luxe.

Elektrische boxsprings bieden op vlak van comfort natuurlijk nog net iets extra. Je kunt zowel het voetbord als het hoofdbord verstellen met een afstandsbediening, waardoor je boxspring ook heel aantrekkelijk wordt om bijvoorbeeld een boek te lezen of een film te kijken voor het slapengaan.

Daarnaast heb je ook heel wat specifieke kenmerken, zoals bijvoorbeeld mensen die ‘s nachts heel wat zweten. Zij zijn best met een matras die goed transpireert, zodat het zweet niet te lang in de matras blijft hangen. Een ander voorbeeld is de manier van slapen. Buikslapers hebben vaak baat bij een ander type matras/boxspring dan een zijslaper of een rugslaper. Je kijkt dus best even vooruit op het moment dat je de keuze maakt voor een specifieke boxspring.

Het uiterlijke aspect

We horen het je al denken: mogen we ook nog even kiezen hoe onze boxspring er gaat uitzien? Uiteraard! Meer nog, we helpen je er heel graag bij. Boxspring bestaan vandaag de dag in ontzettend veel kleuren, stoffen, materialen en stijlen. Heb je een landelijke slaapkamer? Dan zoek je tussen de aardse kleuren (beige, lichtbruin, taupe, lichtgrijs, …) en met een sfeervol hoofdbord. Om een strakke slaapkamer te bekomen, kun je misschien zelfs naar een kunstleder grijpen, met een strak hoofdbord. Ook met de pootjes kun je op dat vlak een verschil maken, kijk maar even naar boxspring Aderito, waar de design pootjes zorgen voor een modern en hedendaags effect.

Bij Meubis hechten we veel belang aan de prijs/kwaliteit ratio. Als een boxspring bij ons iets meer kost, zoals bijvoorbeeld de Caresse collectie, mag je er zeker van zijn dat je de absolute topkwaliteit in huis haalt. Uiteraard heeft kwaliteit zijn prijs, maar wij maken er een erezaak van om bij elk product, de kwaliteit en duurzaamheid in acht genomen, de prijs zo correct en laag mogelijk te houden.

Nog meer tips nodig?

Heb je nog meer tips nodig over het bevorderen van de kwaliteit van je slaap? Check even onze andere blogs in de categorie Slaapkamer. Je leest er o.a. of slapen met een open raam effectief beter is voor je nachtrust, waarom het belangrijk is om je matras te reinigen, of meer info over wat een boxspring nu precies is.

Op zoek naar een nieuw bed/boxspring?

Neem gerust een kijkje op onze webshop, onder de categorie Slaapkamer. Heel wat mensen zweren bij een boxspring, en zouden nooit nog zonder kunnen. Uiteraard kunnen tweepersoonsbedden ook een perfecte nachtrust garanderen, op voorwaarde dat er een goeie matras op ligt natuurlijk. Als we je ergens mee kunnen helpen, horen we het graag.