Waar moet ik op letten bij de aankoop van een matras?

- - Categorie Slaapkamer

Een vraag die we heel vaak krijgen in onze winkel. Eerst en vooral: een compleet normale vraag. Er zijn heel veel matrassen op de markt, niet alleen heel veel soorten maar ook een heel grote verscheidenheid in kwaliteit. Daarnaast kan een goede matras voor één persoon, minder goed aanvoelen voor de ander. We zetten hier even op een rijtje welke zaken je standaard wel moet bekijken, vooraleer je een matras aankoopt.

1. Je lengte

Je eigen lengte is een heel belangrijk uitgangspunt om een matras te kopen. Standaard zijn matrassen 200cm lang, maar mensen die zelf qua lengte in de buurt komen van 200cm, kopen misschien beter een iets langere matras. Op bestelling kunnen wij alle matrassen ook op 210cm of 220cm verkrijgen. De algemene richtlijn is dat je matras (minstens) ongeveer 20cm langer hoort te zijn dan je lengte. Voor baby's zijn er uiteraard specifieke babymatrassen te verkrijgen.

2. Je gewicht

Je gewicht is ook zeer belangrijk voor de hardheid van je matras. Bij de meeste matrassen op onze site staat een aanbevolen gewicht vermeld. Is dat niet zo, mag je het altijd even navragen bij onze medewerkers. Dat is geen exacte wetenschap, maar mensen onder de 60kg zullen toch een matras anders ervaren dan iemand van 100kg, en dan ook een ander soort matras appreciëren.

3. Allergieën

Hebt u een allergie voor huisstofmijt of een bepaalde materiaalstof, dan dien je hier ook aandacht aan te schenken bij de aankoop van je matras. Bij Meubis hebben wij enkel matrassen met een certificaat dat garandeert dat de matras vrij is van schadelijke stoffen, en ook nog eens anti-allergisch is. Bij ons mag je er dus op rekenen dat je geen last zult hebben van je allergie, maar in andere winkels check je dat toch beter even op voorhand.

4. Fysieke klachten

Heb je fysieke klachten zoals rugpijn, nekpijn of schouderpijn? Meld het aan onze verkopers. Voor ons is het een stuk gemakkelijker om de juiste keuze te helpen maken als we daarvan op de hoogte zijn. Een matras heeft namelijk bepaalde drukverlagende eigenschappen, een bepaalde hardheid en nog andere elementen die dan iets belangrijker worden dan in geval van geen fysieke klachten. 

5. Warmtegevoeligheid

Als u het snel koud of warm hebt tijdens de nachtrust, zijn er ook een aantal dingen waarop je zou kunnen letten. O.a. het ventilerend vermogen van je matras is belangrijk als je vaak warm hebt 's nachts. Tijdens je slaap transpireert je lichaam en de warme lucht moet ergens heen kunnen. Zo niet, krijg je het heel snel te warm in bed. Latex matrassen hebben bijvoorbeeld de eigenschap iets minder goed te ventileren. Het kan dus zeker ven belang zijn in je keuze om dergelijke dingen te melden bij onze verkoper.

6. Wasbaarheid

De wasbaarheid van de tijk is voor vele mensen ook een groot voordeel. Is je tijk afritsbaar en wasbaar (liefst op 60 graden), dan is dat heel positief voor de hygiëne van de matras. Op die manier houd je de matras langer schoon en hygiënisch.

Contactformulier