Onze tips voor jouw ideale hoofdkussen

- - Categorie Slaapkamer

Onze tips voor jouw ideale hoofdkussen

Een goede nachtrust is cruciaal voor wie goed wil functioneren overdag. Vaak wordt een goede nachtrust geassocieerd met een goede matras en een stevige lattenbodem, wat uiteraard heel belangrijke factoren zijn, maar het belang van het hoofdkussen wordt dikwijls onderschat. Ook ergonomisch vult het hoofdkussen een belangrijke rol in. Het aanbod is ontzettend groot, wat de keuze niet altijd even makkelijk maakt. Wij proberen je met deze tips alvast op goede weg te helpen.

Het doel je van hoofdkussen is om steun te bieden aan je hoofd, en tegelijk de nekspieren en de ruggenwervels te doen ontspannen. Om jouw hoofdkussen te kiezen, is het dus belangrijk om eerst even te bekijken in welke houding je meestal slaapt.

“Om jouw hoofdkussen te kiezen, is het belangrijk om eerst even te bekijken in welke houding je meestal slaapt”

Sam, slaapadviseur bij Meubis

Buikslapers:

Buikslapers kiezen best voor een dun kussen, om te voorkomen dat er te veel druk op de onderrug komt. Hoe dunner het kussen, hoe minder druk op de onderrug. Vaak wordt buikslapers zelfs aangeraden om geen kussen te gebruiken.

Zijslapers:

Zijslapers hebben over het algemeen een dikker en steviger hoofdkussen nodig. De bedoeling is dat de ruimte tussen het hoofd/nek en de matras precies wordt opgevuld. De ruggengraat hoort in feite een perfect rechte lijn te vormen van het bekken tot aan het hoofd. Als het hoofd te hoog of te laag ligt, zal die ruggengraat ietwat gebogen worden, wat dus best vermeden wordt.

Rugslapers:

Rugslapers zijn meest gebaat bij een dun, maar wel stevig kussen. Deze houding is eigenlijk de meest gezonde houding om te slapen, maar in de praktijk komt ze ook het minst voor. Het lichaam dient volledig plat te liggen, terwijl het hoofd iets naar boven mag getild worden. Met een dik kussen zou dit alweer te veel zijn, dus een dun maar stevig kussen wordt in deze houding als beste oplossing aanzien.

Contactformulier