Onze matrassengids: alles wat je moet weten

- - Categorie Slaapkamer

Wat is een goede matras? Er zijn heel wat matrassen op de markt, en voor veel mensen blijft het soms allemaal een beetje abstract. Er bestaan niet alleen veel soorten of types van matrassen, maar binnen één bepaald type heb je meestal ook nog een grote variatie in kwaliteit. Daarnaast kan een goede matras voor de ene persoon, minder goed aanvoelen voor de ander. In onze matrassengids proberen we even structuur te brengen in de soorten matrassen, en hun voor- en nadelen, zodat u de correcte keuze kunt maken. 

De verschillende soorten matrassen

Pocketvering matrassen

Pocketvering matrassen bevatten veren, die allemaal afzonderlijk verpakt zijn in zogenaamde zakjes (pockets). Doordat de veren allemaal apart verpakt zijn, kunnen ze dus ook los van elkaar bewegen om steun te geven aan het lichaam waar het moet. De meeste pocketvering matrassen zijn ingedeeld in zones. Het meest voorkomende aantal zones zijn 5 en 7, maar een matras kan tot 9 zones bevatten. 

Het nut van die zones? Elke zone heeft een bepaalde hardheid, specifiek voor een bepaald lichaamsdeel. De heupzone zal bijvoorbeeld veren bevatten die minder tegendruk geven, zodat het bekken tot rust kan komen. Hoe meer zones in de matras, hoe meer de matras zich aanpast voor het specifieke lichaamsdeel dat erop komt te liggen. Pocketvering matrassen zijn ook afgewerkt met een afdeklaag, meestal van koudschuim, traagschuim of latex. Deze laag zorgt voor het extra ligcomfort. 

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen zijn volledig gemaakt uit veerkrachtig schuim. Dankzij de veerkracht geeft het schuim tegendruk wanneer er harder op gedrukt wordt. Het geeft dus extra ondersteuning op de plaatsen waar het meest nodig is. Aan het schuim wordt gewoonlijk een HR-waarde (High Resilience) toegekend. Hoe hoger deze waarde, hoe meer schuim verwerkt is in de matras. Dat resulteert dus ook in een hogere veerkrachtigheid, en daardoor een langere levensduur.

Nog een groot voordeel van koudschuim matrassen is de goeie ventilatie. Door de open celstructuur van het koudschuim wordt de matras goed verlucht, en hebben ze een uitstekende vochtregulatie. Mensen die 's nachts dus gemakkelijk zweten, zijn zeker gebaat bij een koudschuim matras.

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen danken hun naam aan één van de belangrijkste eigenschappen van het schuim: wanneer je de matras indrukt, komt deze langzaam weer omhoog. Hierdoor werkt de matras drukverlagend, omdat het lichaamsgewicht wordt verdeeld over een grotere oppervlakte. Een andere naam die vaak gebruikt wordt voor traagschuim, is visco of NASA.

Traagschuim ligt wat zachter, en kan ook warm aanvoelen, doordat het reageert op lichaamstemperatuur. De matras zet zich naar het lichaam door die combinatie van lichaamstemperatuur en lichaamsgewicht. Hierdoor is traagschuim geschikt voor mensen met lichamelijke klachten, of mensen die wat zachter willen liggen. Het wordt vaak afgeraden voor zwaardere mensen.

Latex matrassen

Latex matrassen zijn heel soepel en rekbaar. Latex is een natuurproduct, en kenmerkt zich door een hoge elasticiteit, waardoor het zich ook perfect naar het lichaam kan vormen. Latex heeft nog enkele handige eigenschappen: het is van nature antibacterieel, en weert schimmel en huisstofmijt. Aan latex wordt gewoonlijk ook een waarde gekoppeld, namelijk het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger die waarde, hoe meer latex in de matras verwerkt zit. Dat zorgt voor grotere veerkracht en duurzaamheid.

Latex matrassen houden warmte langer vast. Ze hebben geen goede open celstructuur, zoals bij koudschuim matrassen wel het geval is. Daardoor ventileert deze matras iets minder goed. Latex matrassen zijn daarnaast ook vaak iets duurder in aankoop.

Polyether matrassen

Polyether matrassen bestaan uit polyetherschuim, die vaak goedkoper zijn in aankoop. Polyetherschuim heeft wat minder veerkracht en een gesloten celstructuur, waardoor het minder goed ventileert. De levensduur van deze matrassen is daardoor ook wat minder. Polyether matrassen worden, mede door de prijs, vaker aangeschaft voor plaatsen waar minder geslapen wordt, zoals een logeerbed.

Bonnellvering matrassen

Bonnelvering matrassen of binnenveringsmatrassen bestaan uit veren die door één spiraaldraad met elkaar worden verbonden. Daarboven hebben deze matrassen nog een afdeklaag, bijvoorbeeld in koudschuim, traagschuim of latex. Bonnellveren zijn vaak wat goedkoper, maar de ondersteuning is dan ook minder dan bij andere matrassen. Afhankelijk van het type afdeklaag, is de ventilatie vaak wel heel uitstekend.