Je matras reinigen: ja, het is nodig!

- - Categorie Slaapkamer

Het is iets wat mensen heel vaak vergeten, of zelfs helemaal niet weten, maar ook je matras reinigen is belangrijk voor de hygiëne en je eigen gezondheid. We wassen allemaal onze dekens, lakens en hoofdkussens, maar wat gebeurt er met de matras? Vaak helemaal niets, waardoor in de matras ongedierte en vuil zich zomaar kan ophopen. Je matras reinigen en onderhouden kan je heel makkelijk zelf doen, we geven je hier enkele tips mee.

Onderhoud van je matras

Het basisonderhoud voor je matras is eigenlijk vrij simpel: probeer je matras nu en dan te verluchten. Dat doe je door het even zonder omhulsels in de frisse lucht te leggen of zetten. Een heel handige tip is ook om je matras om de zoveel tijd even om te draaien. Daarmee bedoelen we dat de onderkant de bovenkant wordt, maar ook dat de voorkant de achterkant wordt. Je matras nu en dan omdraaien heeft heel wat voordelen:

  • Het model van je matras blijft langer goed
  • Je matras wordt telkens aan een andere kant even verlucht
  • Doordat je beide kanten (en zelfs beide uiteinden) gebruikt, gaat je matras uiteindelijk veel langer mee

Je matras reinigen

Je matras reinigen kan je doen door het regelmatig even te stofzuigen. Het belang om dit regelmatig te doen, is dat het aandeel stof in je matras op die manier nooit echt veel wordt, waardoor het met de stofzuiger makkelijk kan verwijderd worden. Hoe krachtiger de stofzuiger, hoe beter. Alle beestjes, huisstofmijt, huidschilfers en stofdeeltjes die zich aan de oppervlakte bevinden kunnen op die manier dus zonder al te veel moeite verwijderd worden.

Wie zijn matras al zeer lange tijd niet gestofzuigd heeft, kan ook altijd beroep doen op een externe firma voor een gespecialiseerde reiniging. Uiteraard brengt dit kosten met zich mee, dus zouden wij een periodiek onderhoud aanraden die je perfect zelf kan aanhouden.

Het gevaar van huisstofmijt

Huisstofmijt is een haast onzichtbaar klein beestje, die zich graag nestelt in stof. Dit diertje komt overal te wereld voor en zoekt altijd vochtige, warme plaatsen op. Je matras is dus de perfecte plek voor een huisstofmijt, waar het kan leven van uw huidschilfers. De huisstofmijt legt 3 tot 5 eitjes per dag, waardoor ze zich vrij snel kunnen voortplanten.

Huisstofmijt heeft geen grote impact voor je gezondheid, maar naast het feit dat ze zeer onhygiënisch zijn, kunnen ze ook allergieën veroorzaken. Een allergie voor huisstofmijt is één van de meest voorkomende allergieën in het Westen, 10% tot 15% van alle mensen hebben er last van. Je geeft de lieve beestjes dus best geen kans in jouw matras.

Contactformulier