Je boxspring reinigen. Fris en gezond slapen.

- - Categorie Slaapkamer

Waarom je boxspring reinigen?

Net zoals al je andere meubelen in de slaapkamer heeft je boxspring af en toe een onderhoudsbeurt nodig. Zo zorg je ervoor dat ervoor dat je op een hygiënische manier kan slapen terwijl de materialen van je boxspring er fris uitzien en langer meegaan. Afhankelijk van je gezondheid is het ook aangeraden om je boxspring regelmatig eens te reinigen zodat je huisstofmijten en allergieën kan voorkomen. Je bed gewoon eens afstoffen is dus niet altijd voldoende, plan zeker twee keer per jaar een grondige onderhoudsbeurt in zodat je lang kan genieten van een heerlijke nachtrust.

8 manieren en tips om je boxspring te reinigen

Je boxspring reinigen neemt wat meer tijd in beslag, maar met enkele hulpmiddelen en tips willen we je op weg helpen zodat je dit snel en efficiënt kan doen

1. Matras luchten en omdraaien = Beste remedie tegen vocht en huisstofmijt

Je slaapkamer dagelijks verluchten is erg aangeraden omdat we vaak in onze slaap transpireren. Je boxmatras laten ventileren in frisse lucht nadat je opstaat of voor je gaat slapen is daarom een van de beste middelen tegen vocht en de huisstofmijt. Daarbij is het goed om elke 2-3 maanden je boxmatras ondersteboven te draaien zodat de druk verlicht wordt op plaatsen waar het gewicht van je lichaam het zwaarst zijn. Zo ontstaat er minder slijtage en wordt de druk gelijkmatig verspreid. Als je een gewone matras hebt kan je deze ook omdraaien.

2. Maak je bed niet direct op = Geef je matras de tijd om te drogen

Maak ‘s ochtends je bed niet direct op, dit geeft je matras de tijd om goed te verluchten en te drogen. Zorg daarbij dat je matras niet bedekt is met je deken en de sprei omdat ze het vocht in de matras kunnen houden, hang deze even buiten het raam als je kan. Zo kan de frisse buitenlucht de geurtjes sneller verwijderen en voelt je bed weer helemaal fris aan.

3. De stofzuiger = Je matras diep reinigen

Als je het beddengoed wissel of de matrashoes en sprei in de was doet is dit het ideale moment om je boxmatras te stofzuigen, zo verwijder je gemakkelijk huidschilfers, stof en huisstofmijten. Maak wel gebruik van het speciale mondstuk voor meubelen zodat de stof van je bed beschermt blijft. 

4. De stoomreiniger = Je matras desinfecteren

Een stoomreiniger is handig om je matras te desinfecteren. De hete stoom elimineert allergenen, mijten en micro-organismen. Zorg er zeker voor dat je de stoomreiniger niet te lang gebruikt op één punt om de stof en interne onderdelen van je matras niet te beschadigen. Zet je matras ook op zijn kant zodat het vuil er gemakkelijk af kan glijden en vang het vuil op met doeken op de grond. Tegelijkertijd kan je ook de bedbodem en uiteinden eens kuisen met een vochtige doek zodat alles weer proper is.

5. Gebruik een topmatras = Bescherm je matras

Een topmatras biedt niet alleen comfort maar beschermt je dure matras ook tegen de ergste vocht en vlekken zodat het niet doordringt. Daarbij hebben sommige topmatrassen ook een wasbare tijk die gemakkelijker in je wasmachine kan. Toppers kunnen dus de levensduur van je matras verlengen, ze zijn ook heel gemakkelijk op te maken als je weinig tijd hebt.

6. Was je dekbedovertrek en hoeslaken = Altijd tussen verse lakens kruipen

Was je dekbedovertrek en hoeslakens minstens één keer per week, zoniet maandelijk, op 60° celsius. Op je overtrekken en lakens bevinden zich de meeste dode huidcellen, oliën, zweet, kruimels en meer. Zo kan je altijd terug tussen verse lakens kruipen die fijn aanvoelen.

7. Je kussen en dekbed reinigen = Een heerlijk luchtig bed

Je kussen en dekbed kan je het best om de paar maanden reinigen omdat ze namelijk bacteriën, schimmels en gisten kunnen bevatten die ziektes veroorzaken zoals astma. Hou hierbij rekening met het materiaal van je kussen en dekbed. De meeste kan je gewoon in een wasmachine wassen, maar bijvoorbeeld wollen dekbedden hebben een professionele reiniging nodig die je bij de droogkuis kan krijgen.

8. Vlekken reinigen = Voorkom onaangename verrassingen

Vlekken op je bed zijn heel vervelend omdat ze verder intrekken en zo schimmels of onaangename geurtjes veroorzaken. Deze kan je makkelijk verwijderen met een mengsel van water en zeep, let op dat je niet te veel water gebruikt zodat je matras niet te nat wordt. Je kan ook gespecialiseerde producten gebruiken om deze vlekken te verwijderen als een sopje niet werkt, maar volg dan zeker de instructies op de flessen.

Nog 3 extra tips voor een propere boxspring en slaapkamer

  1. Stof je kamer en bed omkadering wekelijks eens af met een vochtige doek, zo ben je zeker dat er geen stof of andere bacteriën tussen de kieren en op de stof achterblijven.
  2. Vergeet niet om de onderkant van je boxspring af en toe te stofzuigen, zo garandeer je een goede ventilatie en wordt er geen stof tegen de bodem getrokken.
  3. Een groot dekbed opmaken is soms wat lastig, probeer eens de burrito methode. Dit is een snelle techniek die door veel kamermeisjes gebruikt worden in hotels om de bedden zo efficiënt en proper op te maken.

Nog meer tips nodig?

Wil je weten meer weten over welke matras ideaal is voor jou of waarop je moet op letten als je een boxspring koopt? Neem een kijken op onze blog Voor meer informatie over slaapkamermeubelen en de slaapkamer.