Boxspring kopen waar op letten?

- - Categorie Slaapkamer

Wat is een boxspring?

Boxsprings staan bekend voor het ultieme slaapcomfort dat ze bieden, het is dus niet verwonderlijk dat ze tegenwoordig heel populair zijn. Een boxspring bestaat uit diverse slaaplagen, namelijk de box, een matras en de topper die samen een comfortabel geheel vormen. In combinatie met de luxueuze stoffering en het hoofdbord zorgt een boxspring uiteindelijk voor de slaapervaring van je dromen. Maar je moet op enkele dingen letten om zeker te weten of de boxspring wel de juiste keuze is voor jou slaapgewoontes en lichaam. Daarom geven we wat meer informatie per onderdeel van de boxspring waarmee jij je zoektocht verder kan zetten.

5 grote voordelen van een boxspring

 • Je kan gemakkelijker uit het bed kruipen doordat de zitpositie van een boxspring hoger is dan een normaal bed. Ideaal voor mensen met lichamelijke klachten of mensen op leeftijd.
 • De combinatie van een bonell of pocketveren boxspring met een matras zorgen voor goede ventilatie en vochtregeling om koel te blijven terwijl je slaapt. Dit is ideaal tijdens de warme zomermaanden. Onthou wel dat je niets onder je boxspring plaatst zodat je van een optimale regulatie kan genieten.
 • Goede boxspring zijn hygiënische opties doordat de bedbodem afgesloten is. Je hoeft je dus minder zorgen te maken over stofophoping in het bed zelf. Daarbij kan je boxspring bedden gemakkelijk reinigen met een vochtige doek en wat zeep.
 • Je kan boxsprings zowel vast als (elektrisch) verstelbaar krijgen. Een verstelbare boxspring is heel handig om de ideale slaappositie te vinden of om comfortabel te zitten terwijl je een boek leest voor je gaat slapen.
 • Boxsprings zijn heel personaliseerbaar. Tegenwoordig kan je deze vinden in tal van woonstijlen, kleuren en materialen (zoals stof en leer). Je hebt ook de keuze uit diverse matrassen en toppers die bij jou en je partner passen. Daarnaast kan je zelfs accenten zoals de pootjes, dekens en lakens personaliseren zodat je boxspring perfect in je interieur past.

De onderdelen van een boxspring

1. De box = Bonell of springveren

Er bestaan twee soorten boxen, de bonell boxspring en de pocketveren boxspring. De bonell veer is meer bekend in de traditionele boxsprings en is heel populair door de voordelige prijzen. Deze boxen bieden een zachte en comfortabele ondergrond dat bestaat uit veren die aan elkaar gekoppeld zijn die je al ‘wiegend’ in slaap doen vallen.

De pocketveren box daartegenover voelt steviger aan omdat de veren los van elkaar verpakt zijn in zakjes. Dit is een box die ideaal is voor mensen met lichamelijke klachten of die iets meer op leeftijd zijn doordat het een heel goede ondersteuning biedt. Je betaald hiervoor wat meer, maar het is een investering die de moeite waard is omdat de stevigere veren een langere levensduur en comfort bieden.

Enkele dingen om in het achterhoofd te houden

 • Kies voor een goede basis zodat je kan genieten van ultiem slaapcomfort.
 • Sommige boxsprings bieden opbergruimte. Dit is ideaal voor kleinere slaapkamers.
 • Zorg ervoor dat de boxspring voldoende verlucht kan worden.

2. De matras = Gestoffeerde of witte matras

Bij elke boxspring hoort een gestoffeerde of een witte matras. Deze matrassen vormen de tweede slaaplaag, maar beide opties bieden hun eigen voordelen. Gestoffeerde matrassen zijn bekleed met dezelfde stof als de box waardoor je een stijlvol geheel krijgt dat luxueus aanvoelt, daarbij moet je minder zorgen maken over slijtage als je een topmatras erbovenop legt. Een topper biedt ook extra comfort. Maar voor dit pakket betaal je uiteraard wat meer.

Je kan natuurlijk ook een witte matras kiezen. Dit is een voordeligere oplossing als je die, bijvoorbeeld, enkel gebruikt als er gasten overnachten. Het feit is wel dat je dan direct op de matras slaapt, je moet dus rekening houden met snellere slijtage en de tijd die je spendeert om het bed op te maken.

Enkele dingen om in het achterhoofd te houden

 • Kies een matras aan de hand van je slaapgewoonten en lichamelijke aspecten zoals lengte, gewicht en postuur.
 • Heb je een dure matras wel nodig voor het logeerbed?
 • Zorg voor proeftijd met je nieuwe matras zodat je zeker weet dat het de juiste is jouw lichaam.

3. De topmatras = Extra comfort en ondersteuning

Een topmatras bepaalt, als derde slaaplaag, soms een groot gedeelte het slaapcomfort van je boxspring. Zeker als je een tweepersoons boxspring hebt is het prettig om een extra comfortlaag te hebben die je ook gemakkelijk kan opmaken. Toppers zijn 5 tot 10 cm dik en bieden een heel goede oplossing om de levensduur van je matras te verhogen. Ze zijn ook sneller op te maken en te onderhouden omdat de kleinere tijk gemakkelijker in de wasmachine past.

Daarbij wordt de kier verborgen als je twee onderliggende eenpersoonsmatrassen hebt zodat je er niet tussen valt tijdens het slapen. Afhankelijk van het materiaal zoals latex, koudschuim of polyester biedt de topper een iets harder of zachter comfort, maar houd rekening met het feit dat prijzen hiervan sterk afhangen. Een goede topper kan soms evenveel kosten als een matras.

Enkele dingen om in het achterhoofd te houden

 • Kies de juiste topper voor je persoonlijke eigenschappen.
 • Een topper is geen wondermiddel tegen een oude en versleten matras. Investeer dan liever in een nieuwe comfortabele matras.
 • Een topper kan gaan schuiven. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door het beddengoed om de topper en de matras te doen.

4. Het hoofdbord = Functioneel en stijlvol

Het hoofdbord is net zoals de kers op de taart. Het hoofdeinde beschermd je hoofd en zorgt ervoor dat je kussen niet van het bed glijdt, maar het zorgt ook voor de uitstraling van je boxspring en kamer. Je kan hoofdborden heel erg personaliseren zodat je boxspring perfect in je interieur past, van simpele gemetalliseerde hoofdborden tot gecapitonneerde hoofeinden in fluweel of linnen. Een belangrijk detail is dat het hoofdbord een sterke basis vormt met het voetbord zodat je boxspring blijft staan.

Enkele dingen om in het achterhoofd te houden

 • Is een hoofdbord nodig? Kan ik mijn boxspring niet tegen de muur aanschuiven?
 • Kan ik het hoofdbord eventueel later aankopen?
 • Is dit inbegrepen in de prijs?

5. Het voetbord = Maak je boxspring compleet

Een voetbord zorgt net zoals het hoofdbord voor stabiliteit zodat je boxspring stevig staat en niet verschuift, ook je dekens worden mooi op hun plaats gehouden zodat je je bed gemakkelijk kan opmaken. Daarnaast zorgt het voeteinde voor een mooie, complete uitstraling die het luxueuze gevoel versterkt. Het is dus zeker personaliseerbaar, van standaard modellen uit hout tot gestoffeerde voeteindes met een prachtige afwerking in dezelfde stijl als je hoofdbord.

Enkele dingen om in het achterhoofd te houden

 • Is een voetbord nodig?
 • Kan ik het voetbord eventueel later aankopen?
 • Is dit inbegrepen in de prijs?

6. De pootjes = Een tikkeltje extra klasse

De poten van je boxspring vormen een samen met het hoofdbord en voetbord een stevige basis waarop je rustig kan slapen. Je kan ze helemaal personaliseren. Of je nu stalen of houten, vierkante of ronde, lange of korte poten verkiest, het zijn leuke details die je boxspring net dat tikkeltje extra klasse geven.

Enkele dingen om in het achterhoofd te houden

 • Let op de hoogte van je poten als je wil stofzuigen.
 • Stalen poten worden minder snel beschadigd dan houten poten.
 • Kan je de poten gemakkelijk zelf vervangen? Er bestaan poten die je erop kan draaien en poten die je met schroeven moet vastmaken.

7. De bekleding = Bepaal de uitstraling van je boxspring

Je wil uiteraard dat je boxspring bed past in het interieur van je slaapkamer. De juiste bekleding kiezen is dus zeker van belang. Wil je een strakke, moderne boxspring uit zacht bruin leder voor je appartement of een romantische, landelijke boxspring uit gecapitonneerde grijze stof voor je huisje in de velden? Er bestaat een scala aan woonstijlen, materialen en kleuren waarmee je jouw boxspring kan personaliseren.

Enkele dingen om in het achterhoofd te houden

 • De kwaliteit van de stof bepaalt de slijtvastheid van je boxspring.
 • Betere stoffen zullen minder snel verkleuren tegenover zonlicht.
 • Een stoffen bekleding kan nadelig zijn voor jouw allergie, overweeg dan een lederen boxspring of synthetische stof.

Welke boxspring is het meest geschikt voor mij?

Dit is een vraag die alleen jij zelf kan beantwoorden aan de hand van jouw slaapervaring. Hou er rekening mee dat iedereen een andere lengte, gewicht, slaaphouding en slaappatroon heeft. Wat jouw vrienden en familie aanbevelen is dus niet noodzakelijk even geschikt voor jouw benodigdheden. Met bovenstaande tips willen wij je een gids geven zodat jij het ideale boxspring bed vindt voor jouw benodigdheden.

Nog meer tips nodig?

Ben je op zoek naar informatie zodat je weet waarop je moet letten als je een matras koopt of hoe je een kleine slaapkamer gezellig kan inrichten? We helpen je heel graag verder met onze informatieve blogs over de slaapkamer. Neem ook gerust een kijkje in onze andere categorieën over de woonkamer, kantoor, bouwen en verbouwen. Wie weet staat er iets tussen die jouw woonervaring voordeliger kan maken.