Baby op komst? Onze tips voor de inrichting van je babykamer!

- - Categorie Slaapkamer

Een baby op komst is fantastisch nieuws. Je wordt overstelpt met felicitaties van familie, vrienden tot zelfs vage kennissen. De eerste weken leef je op een wolk, maar stilaan sijpelt het besef binnen dat er heel wat bij komt kijken. Terwijl de zwangerschapshormonen door jouw lichaam of die van je partner gieren, moet er heel wat geregeld worden. Het inrichten van de babykamer is vaak één van de moeilijkste opgaven. Wij hebben enkele tips om je op weg te helpen.

Analyseer de beschikbare ruimte

Belangrijk uitgangspunt voor een geslaagde babykamer is de beschikbare ruimte kennen. Naast de oppervlakte van de kamer, bekijk je best ook even of je met schuine muren zit, waar de deur en het raam zich bevinden, of de kamer kleine hoekjes heeft en, niet te vergeten, hoeveel natuurlijk lichtinval de kamer heeft. Dit kan invloed hebben op de decoratie van de kamer en het eventuele kleurengebruik in de kamer. Wie veel lichtinval heeft, kan spelen met donkere kleuren. In het andere geval is het betere om lichte kleuren te gebruiken.

Op de foto zie je complete babykamer Lewis. Op de foto's hieronder vind je babykamer Bill en babykamer Robin

Denk aan de indeling van de kamer

Vooraleer je de kamer kan indelen, is het natuurlijk belangrijk om even op te lijsten wat je precies allemaal nodig zal hebben, zowel voor de baby als voor jezelf:

  • Het babybed en/of wieg. Het babybed is één van de belangrijkste zaken in de babykamer, en verdient dan ook een belangrijke plek in de ruimte. Best is om voldoende ruimte rond het bed te laten, zodat het kind niet de neiging heeft om naar iets te grijpen of kijken, en daardoor uit het bed te willen klimmen. Centraal in de kamer of tegen een blote muur is ideaal. Liefst ook niet te dicht bij de verwarming.
  • De luiertafel. Een commode met luiertafel is een heel handig meubel voor de kinderkamer. Belangrijk hierbij is dat alles binnen handbereik is om de baby te verversen, het is immers niet de bedoeling om telkens naar de andere kant van de kamer te moeten hollen en je spartelende baby alleen achter te laten. De ideale hoogte van de luiertafel kan variëren, maar is gemiddeld tussen de 90 en de 110cm.
  • De kleerkast. Een vrouw kan nooit genoeg kledingstukken in de kast hebben, wordt wel eens gezegd. Wanneer een baby ter wereld komt, geldt die regel automatisch ook voor het kind. Daarom is een extra kleerkast geen overbodige luxe in de kinderkamer. Als alle kleertjes mooi weghangen, zal de kamer ook veel ruimer en frisser ogen.
  • Schommelstoel/zitbank/zetel. Heel vaak wordt in de kinderkamer ook een zetel of schommelstoel geplaatst voor één van de ouders, als het kindje moet gesust worden, of de fles moet krijgen. Belangrijk hierbij is je eigen zitcomfort, om ten volle te genieten van deze momenten.

Denk aan de decoratie van de kamer

In eerste instantie dien je de meubels te kiezen voor de babykamer. Dit is natuurlijk een kwestie van stijl en voorkeur, want het aanbod is vaak enorm. In combinatie met de meubelen denk je best ook eens aan het kleurengebruik, bijvoorbeeld van de muren. Verf je de muren in een bepaald kleur, of enkele één bepaalde muur, of hou je het sober en ga je voor witte muren? Dan kan je nog kleur en sfeer in de kamer brengen door accessoires, speelgoed, of andere kleine toevoegingen, zodat jouw kinderkamer een droomkamer wordt voor je baby.

Hier vind je ons aanbod complete babykamers.

Contactformulier