Contacteer ons via sms: +32460200926 Beschikbaar van 10u tot 23u via chat.

Tips om vlekken uit je tapijt te verwijderen

- - Categorie Onderhoudstips

Gouden regel: wees er zo snel mogelijk bij

Dit blijft toch de belangrijkste regel bij vlekken op je tapijt. Probeer zo snel mogelijk te handelen. Het onderhoud van een tapijt is niet moeilijk, maar in geval van vlekken wordt het gevaarlijk. Als er een glas of iets dergelijk gebroken is, verwijder dan eerst en vooral de stukjes glas. Probeer daarna de vlek te deppen, niet te wrijven, met absorberend keukenpapier. Bij wrijven loop je het risico dat de vocht in de vezels van het tapijt dringt, wat we dus zeker moeten vermijden. De vlek zelf verwijderen kun je doen met lauw water, aangelengd met een speciale tapijtshampoo, ofwel een mengsel van afwasmiddel met een beetje azijn.

Er bestaat daarnaast ook ontvlekkers, speciaal voor tapijten. Probeer dat misschien eerst even uit op een kleine oppervlakte, behalve op de hoek van je tapijt. 

Speciale gevallen

Uiteraard zorg je er best voor dat er nooit vlekken op je tapijt komen, zodat die in perfecte staat kan blijven, zoals tapijt Ballista op de foto hierboven. Helaas kan het iedereen wel eens overkomen, en in sommige gevallen, helpen bovenstaande tips niet volledig. Er zijn namelijk een paar speciale gevallen, die jammer genoeg wel vaak voorkomen, waarbij de vlek hardnekkiger is.

Wijnvlekken

Op een wijnvlek doe je best geen zout of warm water. Probeer in eerste instantie met een vochtige doek en een beetje de zeep op de vlek te deppen. Vaak wordt ook aangeraden om bloem of maïzena op de vlek te spreiden. Is het al een oudere vlek? Dan kan je even proberen om met witte azijn, een uurtje laten intrekken, de vlek te doen verdwijnen.

Vetvlekken

Vetvlekken mag je dan weer absoluut niet natmaken. Een keukenrol op de vlek leggen, en er daarna met een warm strijkijzer over gaan, zou wonderen doen. De rest van de vlek kan je met wat ammoniakwater, of in het slechtste geval met een agressievere ontvlekker proberen te bestrijden.

Inktvlekken

Inkt kun je efficiënt verwijderen met citroensap en zout. Ook alcohol(azijn) wordt hier vaak gebruikt. 

Moddervlekken

Hier laat je het slijk best eerst drogen, om daarna de resten te proberen verwijderen. Daarna kun je het proberen spoelen met ammoniakwater of opnieuw citroenwater.

Een nieuw tapijt kopen

De ultieme oplossing voor een tapijt met vlekken, is natuurlijk een nieuw tapijt kopen. En dat kun je zeker bij ons, wij hebben namelijk een heuse collectie tapijten. Hieronder tonen we je alvast wat foto's van onze topmodellen, en wel in deze volgorde: Tapijt Boomtown, Tapijt Woodwall en Tapijt Alcatraz. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer!