Hoe reinig en onderhoud je teakmeubelen?

- - Categorie Onderhoudstips

Tuintafel Lion7

Teakmeubelen zijn een prachtige toevoeging aan je tuin. Bovendien is teak makkelijk in onderhoud: het is tropisch hardhout dat van nature beschermende oliën bevat. Daardoor hebben weersomstandigheden nauwelijks invloed.

Maar elk meubel vraagt een minimum onderhoud, en dat geldt ook voor teak. Laten we de belangrijkste tips even overlopen:

Het minimum: jaarlijks onderhoud

Teak is prima bestand tegen het weer, maar mettertijd wordt het natuurlijk vuil. Doe daarom een jaarlijks onderhoud van je teakmeubelen. Hout blijft kwetsbaar materiaal — gebruik daarom geen agressieve middelen zoals javel, dat trouwens ook slecht voor het milieu is.

Beter doe je het onderhoud van je teakmeubelen met bruine zeep. Laat de zeep een kwartiertje intrekken en maak schoon met een zachte borstel; volg altijd de richting van de houtnerf (geen draaiende bewegingen). Daarna spuit je het meubel af met de tuinslang (nooit met een hogedrukreiniger!)

Als je de oorspronkelijke kleur wilt behouden

Het is normaal dat teakmeubelen binnen het jaar een grijzere kleur krijgen. Dat is dan ook geen schande en doet niets af aan de kwaliteit. Als je toch de oorspronkelijke bruine kleur wil behouden, behandel dan je meubel direct na aankoop met speciale teakolie of ‘teak sealer’ en werk opnieuw in de richting van de houtnerf. Hierdoor krijgt het hout ook een langere levensduur.

Is je teak vergrijsd en wil je de kleur herstellen, dan zijn daarvoor ‘teak renewers’ verkrijgbaar.

“Teak is tropisch hardhout dat van nature beschermende oliën bevat. Daardoor hebben weersomstandigheden nauwelijks invloed.”

Vlekken op teak voorkomen

Een tuinfeest, een barbecue, ... een vlek op je tuinmeubilair is snel gemaakt. Met deze tips hou je teak zo veel mogelijk vlekvrij:

Onderhoud je teakmeubel jaarlijks zoals hierboven aangegeven. Dan kunnen vetvlekken veel minder goed intrekken. Als je er snel bij bent, veeg je ze er gewoon af!

Laat voorwerpen niet lang op je tafel of stoel staan. Het hout kan dan niet ademen en kan zwarte vlekken gaan vertonen.

Dek teakmeubelen ook nooit af met plastic of pvc.

“Misschien kom je in de verleiding om je teakmeubel snel schoon te spuiten met een hogedrukreiniger. Doe het niet!”

Toch een vlek gemaakt?

Ook om vlekken te verwijderen gebruik je het beste bruine zeep. Koop voor hardnekkige vlekken speciale reinigingsproducten voor teak. Misschien kom je in de verleiding om je teakmeubel snel schoon te spuiten met een hogedrukreiniger. Doe het niet! Je verwijdert dan alle zachte delen van het hout waardoor het ruw wordt. Bovendien ontstaan er dan poriën waar gemakkelijk vuil in komt zitten. En dat betekent alleen maar méér werk op lange termijn…

Teakmeubelen opbergen = minder onderhoud nodig!

Kun je je meubelen in de winter binnen zetten? Dan is dat zeker aan te raden: je voorkomt dan schimmelvorming en een groene aanslag. Zet ze in een goed geventileerde ruimte, maar niet in de buurt van een verwarmingsketel (wegens temperatuurwisselingen). Teakmeubelen staan trouwens vaak erg mooi in je veranda.

Wanneer je je meubilair in de lente terug buiten zet, controleer dan of het nog stevig in elkaar zit en er geen schroeven loszitten.