Contacteer ons via sms: +32460200926 Beschikbaar van 10u tot 23u via chat.

Een horecapand huren of kopen? De voor- en nadelen op een rijtje

- - Categorie Horeca

Een horecapand huren of kopen? Het is vaak een moeilijke keuze, die van heel wat andere factoren afhangt. Wil je onafhankelijk zijn van een eigenaar, dan is kopen misschien de beste optie. Maar is dat haalbaar? Wat zijn de nadelen daarvan? En hoe ga je daarvoor precies te werk? We proberen je hier een beetje op weg te helpen naar het perfecte bedrijfspand. 

Heel wat mensen zijn altijd van de mening: "kopen is beter dan huren, want huren is weggesmeten geld". Dat klopt voor een stuk, maar de realiteit is natuurlijk ingewikkelder dan dat. Een horecapand kopen is een vorm van investeren in je zaak. Het is op maandelijkse basis vaak goedkoper om een hypotheek af te betalen dan om huur te betalen aan een eigenaar. Op het einde van de rit is het natuurlijk ook jouw eigendom, terwijl je bij een gehuurd pand nooit de eigendom verwerft. 

Het moet natuurlijk mogelijk zijn om een horecapand te gaan aankopen, vooral op financieel vlak. Onderstaand stappenplan toont aan hoe je best te werk gaat als je op zoek bent om een eigendom te gaan aankopen.

Horecapand aankopen

De zoektocht naar een horecapand

Vaak een leuke, maar in sommige gevallen ook een helse fase in het hele proces. Tegenwoordig kun je al heel wat informatie over vrijstaande panden vinden via internet natuurlijk. Er bestaat ook specifieke websites die zich toespitsen op horeca- of bedrijfspanden. Spring daarnaast ook even binnen in een immobiliënkantoor in de regio waar je je wil vestigen, zij kunnen u vermoedelijk ook wel verder helpen.

Houd rekening met de toekomst

Ga je keuze niet te snel maken. Bezoek het pand één of meerdere keren, en neem iemand anders mee. Een ander persoon kan de ruimtes anders inschatten en analyseren, en heeft misschien ook andere ideeën of insteken tijdens het bezoek. Het is namelijk ook belangrijk om op lange termijn te denken. Wil je daar blijven voor de komende jaren? Is de ruimte groot genoeg voor als de zaken verschrikkelijk goed draaien? Zal de locatie binnen een tiental jaar ook nog relevant zijn voor jouw cliënteel? Het zijn vragen waar je op voorhand over moet nadenken.

Neem contact op met de bank

Heb je eindelijk de ruimte van je dromen gevonden? Dan is het hoog tijd om contact op te nemen met de bank. Daar zul je te horen krijgen welke bedragen je zou kunnen lenen, en tegen welke tarieven. Dat hangt van verschillende factoren af, waaronder je eigen financiële inbreng, en het financieel plan van je bedrijf. Ze houden bijvoorbeeld rekening met je omzet en investeringen. 

De inrichting van je zaak

Is de lening in orde en kun je overgaan tot de aankoop? Dan komt het leukste deel eraan: het inrichten van je horecazaak. Bepaal eerst en vooral de stijl en de look&feel van je zaak. Dat zal een stuk helpen om je in een bepaalde richting te doen denken van bij het begin. Hou natuurlijk ook rekening met de beschikbare ruimtes. Een perfecte benutting van de ruimte kan een hoop schelen qua omzet. Heb je hulp nodig bij het inrichten van je zaak? Neem gerust even contact met ons op via onderstaand contactformulier. Alvast veel succes!

Contactformulier