De perfecte eetkamerstoel kiezen: waarop letten?

- - Categorie Eetkamer

Eetkamerstoelen kiezen, het is vaak een lastige opdracht. Dat merken wij ook bij onze klanten in de showroom. Heel wat mensen weten niet hoe hoog een stoel best is, hoe breed ze mag zijn, of hoeveel stoelen aan een tafel van bijvoorbeeld 180cm kunnen. Daarnaast vinden ze het ook heel moeilijk om te kiezen of ze een lederen stoel nemen, voor iets in stof gaan, of toch maar een rieten stoel kiezen. Alle mensen met deze keuzemoeilijkheden, proberen we hier even op pad te helpen met onze tips.

Om te beginnen, zouden we de beslissing in enkel verschillende categorieën willen opdelen. Dit stappenplan zal je vermoedelijk kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze, voor de juiste eetkamerstoel. We sommen even de aandachtspunten op die je tijdens het maken van je keuze in acht neemt:

  • De stijl van de stoel, en de sfeer die het daardoor creëert
  • Het materiaal van de stoel, en de voor- of nadelen ervan
  • De afmetingen van de stoel
  • De duurzaamheid van de stoel

De stijl van je eetkamerstoelen

De stijl van je eetkamer is uiteraard een belangrijk uitgangspunt voor de keuze van je stoelen. Wie een moderne, designlook wil in zijn interieur, moet niet op zoek gaan naar houten of rieten stoeltjes in een landelijke stijl, en net omgekeerd. Belangrijk is dus welke richting je wil uitgaan, en welke sfeer je wil creëren in je woning. Stoel Sol is bijvoorbeeld de perfecte stoel in een landelijk interieur, maar past helemaal niet in een moderne of industriële stijl. Het is dus belangrijk om op voorhand wel duidelijk uit te maken in welke stijl je stoelen zoekt, waardoor je gerichter te werk kan gaan. 

Als je naar lederen stoelen gaat, krijg je vaak een iets modernere stijl, zoals bijvoorbeeld stoel Miracle of stoel Marina

Het materiaal van je eetkamerstoelen

Ook het materiaal van je stoelen is een belangrijke keuze. Denk bijvoorbeeld op voorhand al eens na over hoe je de stoelen wil gebruiken, waar je ze zult plaatsen en waarvoor ze precies zullen dienen. Stoffen stoelen creëren een zachte zitting en gezelligheid/warmte, maar zijn natuurlijk weer moeilijker te reinigen, en vangen iets meer stof.

Het voordeel van houten of lederen stoelen, is dat ze makkelijker zijn in onderhoud. Het stof kun je veel sneller afdoen met een stofdoek, en ook vlekken zijn iets makkelijker te reinigen. Let wel op dat je lederen stoelen niet te dicht bij een warmtebron zoals een haardvuur plaatst. Hierdoor kan het leer namelijk uitdrogen en zijn kwaliteit verliezen. Ook het direct zonlicht wordt best vermeden, om de kleur van het leder niet te verliezen.

Rieten stoelen creëren dan weer een warm, landelijk gevoel, en zijn ook makkelijk te reinigen. Het zitcomfort is vaak iets minder, maar dat kan makkelijk opgelost worden met een zitkussentje. Het nadeel van rieten stoelen is dat het niet in elk interieur past, en dat de rugleuning wel altijd iets harder is. 

De afmeting van je eetkamerstoelen

Een ander belangrijk aspect is uiteraard de afmeting van de beschikbare ruimte. Die is ook heel belangrijk in de keuze van stoel. Qua stoelen hebben we namelijk modellen die wat breder zijn, zoals bijvoorbeeld een stoel Mateo met armleuningen, maar we hebben uiteraard ook smallere stoelen. Belangrijk is dat je weet waar de stoelen precies komen. Wie stoelen met armleuningen wil, maar ook ruimte wil besparen, kijkt best even naar de hoogte van de armleuning. Als die niet te hoog is, kun je die onder tafel schuiven als je de stoel niet gebruikt, zo neemt ze heel wat minder ruimte in.

De standaard zithoogte van een stoel is 45cm. Wetenschappelijk is namelijk bewezen dat dit de perfecte afmeting is voor alle soorten mensen, zowel grote als kleine mensen. Onze stoelen zijn dus doorgaans ook 45cm hoog qua zitting. Er zijn ook heel wat theorieën die beweren dat de ideale zithoogte tussen de 40 en 45cm is, maar uit ervaring hebben wij meer positieve respons op stoelen met een zithoogte van 45cm. Als u een tafel van 180cm hebt en u wil er 3 stoelen aan plaatsen, neemt u best een fijnere stoel, is de tafel 220cm lang, dan kun je uiteraard iets breder gaan. Alles hangt dus af van de beschikbare ruimte. 

Duurzaamheid van de stoelen

Een ander, heel belangrijk aspect, is uiteraard de duurzaamheid van de stoel. Worden de stoelen elke dag intensief gebruikt? Kijk dan absoluut voor een stevige stoel, die tegen een stootje kan. Het laatste wat je wil is namelijk dat je elk jaar nieuwe stoelen mag gaan aankopen, omdat het materiaal niet duurzaam genoeg is. Stoel Floriane Deluxe of stoel Didier bijvoorbeeld is een model met stevige poten en een stevige, maar toch comfortabele zitting en rug, die ervoor zorgt dat je ten eerste comfortabel zit, maar dat de stoel ten tweede ook tegen een stootje kan. De perfecte stoel voor intensief gebruik.

Heb je nog vragen over duurzaamheid van onze stoelen? Contacteer dan gerust één van onze medewerkers, zij zullen u hierbij ongetwijfeld kunnen helpen. Hoe dan ook kunnen we je al meedelen dat op al onze stoelen, een garantie van 2 jaar geldt.

Nog meer tips nodig?

Heb je nog meer tips nodig over het inrichten van je eetkamer? Check even onze andere blogs in de categorie Eetkamer. Je leest er o.a. hoe je de ideale eettafel kiest, of hoe je ruimte kan creëren in een kleine eetkamer.