De ideale eettafel kiezen

- - Categorie Eetkamer

De juiste eettafel kiezen: zo eenvoudig is het vaak niet. Vandaag de dag zijn er zoveel mogelijkheden op de markt op vlak van eettafels, dat mensen vaak moeite hebben om de juiste keuze te maken. Niet alleen de vorm is vaak een twijfelpunt, ook de stijl en kleuren bezorgen heel wat mensen kopzorgen in de winkel. Wij overlopen even met u de grootste opties, en sommen even op waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je eettafel.

Tips voor het maken van de juiste keuze

Zorg voor voldoende loopruimte

Een grote, brede tafel is natuurlijk leuk, zeker als je vaak volk over de vloer krijgt. Toch moet je opletten dat je rekening houdt met de beschikbare ruimte, bij het kiezen van je tafel. Er bestaan geen officiële richtlijnen voor de benodigde ruimte, maar uit ervaring hebben wij toch geleerd dat er minstens 1m à 1m20 moet beschikbaar zijn achter de stoelen. Als er iemand op de stoel zit, heb je die ruimte zeker nodig om er nog langs te kunnen wandelen.

Breedte van de stoelen

Als je op zoek bent naar een tafel waar je 6 stoelen wilt aan zetten, is het altijd handig om de breedte van de stoelen te kennen. Die spelen vanzelfsprekend een cruciale rol in de keuze van je tafel. Er bestaan namelijk geen echte standaardafmetingen van stoelen, daar bestaan zeer grote verschillen in qua breedte. Als je dus al stoelen hebt, meet die zeker eens af. Heb je ook nieuwe stoelen nodig, vraag gerust aan onze verkopers wat de breedte van de stoel precies is.

Bepaal de vorm van de tafel

Laat je leiden door onze bovenstaande informatie. De vorm van de tafel is een keuze die je zelf moet maken. Als je de voor- en nadelen hebt afgewogen, en nog niet weet welke keuze je moet maken, is het puur een keuze van smaak. 

Kies de dikte van het tafelblad

Een onderschat onderdeel van de keuze is de dikte van het tafelblad. Die hangt eigenlijk een beetje samen met de zithoogte van de stoelen. Sommige stoelen komen iets hoger dan andere, ook al is er wel een algemene zithoogte waarvan de meeste stoelen niet afwijken. Heb je namelijk een iets hogere stoel, en kies je voor een dik tafelblad, kan dat ten koste gaan van het zitcomfort. Hou dus opnieuw rekening met je stoelen, of met je toekomstige stoelen.

Rechthoekige eettafel

De klassieker onder de eettafels natuurlijk. Een rechthoekige eettafel wordt nog altijd het vaakst gekozen. Zeker als de ruimte voldoende lang is, kan je met een grote, rechthoekige tafel niets misdoen. Heel wat huizen zijn ook zo ingericht dat een rechthoekige eettafel gewoon best uitkomt in de beschikbare ruimte. Standaard wordt gekozen voor 6 stoelen aan een rechthoekige eettafel, de iets langere tafel kunnen vaak tot 8 personen op de zijkanten plaatsen. Uiteraard kunnen er ook altijd 2 extra personen op de kop plaatsnemen.

Ronde eettafel

Ronde eettafels komen de laatste jaren steeds vaker voor. Mensen kiezen terug vaker voor een ronde eettafel, met als grootste argument "gezelligheid". Een ronde tafel is bevorderlijk voor het sociale aspect, is al gebleken en bewezen. Aan een ronde eettafel kan ook al sneller een stoel bijgezet worden, zonder de gezelligheid te verliezen. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat de stoelen meer plaats innemen bij een (grote) ronde tafel, dan bij een rechthoekige eettafel. Een ronde tafel met een 6-tal personen rond, zal heel wat meer plaats innemen dan een rechthoekige met 6 personen.

Uitschuifbare eettafel

Een uitschuifbare eettafel is ideaal voor wie niet meteen nood heeft aan een grote tafel voor zijn doordeweekse activiteiten, maar occasioneel toch wat meer volk over de vloer krijgt. Tegenwoordig heb je zowel tafels die kunnen uitgeschoven worden in de lengte, maar ook in de breedte. In het dagelijks leven kan je dus de gewone eettafel plaatsen, maar in gevallen van nood kan de tafel dus nog uitgeschoven worden. 

Vierkante eettafel

Een vierkante tafel is hoogstwaarschijnlijk niet meteen de tafel die eerst in je opkomt als je er aan denkt de eetkamer een facelift te geven. Maar als de eetkamer de juiste afmetingen heeft en er zich toe leent dan kan een vierkante eettafel echt een meerwaarde voor de ruimte betekenen. Je hebt alle voordelen van een ronde tafel. De stoelen staan namelijk net zoals bij een ronde tafel allemaal naar een centraal punt gericht. Dan maakt tafelen net een stukje gezelliger.

Contactformulier