Wanneer beginnen met verbouwen?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

Meer dan de helft van de Belgen verbouwen hun woning kort na de aankoop. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2018 van Incidence, in het kader van Batibouw. In de meeste gevallen zijn het de eigenaars, namelijk 65%, die de verbouwingen laten uitvoeren. Huurders verbouwen ook, maar minder. Maar vanaf wanneer kan je nu precies beginnen met de verbouwingen?

Beginnen met verbouwen na aankoop van een woning

De algemene regel

Bij een aankoop wordt in het algemeen eerst een verkoopovereenkomst (compromis) getekend tussen koper en verkopen. Maximaal vier maanden nadien, wordt de notariële akte verleden bij een notaris. Pas vanaf dat moment is de koper de nieuwe eigenaar van de grond. Voordien kan de nieuwe koper nog niet in het huis gaan wonen, en dus ook nog geen werken laten uitvoeren. De volledige som voor de woning wordt dus ook pas bij de notariële akte betaald, met uitzondering van een eventueel voorschot.

Onderlinge (afwijkende) afspraken - Sleutelovereenkomst

Uiteraard kun je ook onderling andere afspraken maken met de verkoper. Belangrijk daarbij is dat je alles op papier zet. Stel dat er mondeling wordt afgesproken dat er al werken mogen gebeuren, maar uiteindelijk kan de verkoop niet doorgaan door omstandigheden, kan de verkoper schadevergoeding eisen voor de minwaarde die werd veroorzaakt aan zijn pand.

Wat hierbij heel vaak wordt opgemaakt, is een “sleutelovereenkomst”. Hierin worden alle voorwaarden opgenomen die zijn afgesproken bij overhandiging van de sleutels, ook als dit dus voor de notariële akte gebeurt. Daarin wordt opgenomen als er bijvoorbeeld een vergoeding (of huur) wordt betaald aan de verkoper, of er al werken mogen uitgevoerd worden, wat er gebeurt als de uiteindelijke verkoop toch niet zou doorgaan, enzovoort. Heel vaak wordt daarin ook een plaatsbeschrijving opgenomen, zodat duidelijk is in welke toestand het onroerend goed was op moment van de overhandiging.

Omdat zo’n document ook aan bepaalde voorwaarden dient te voldoen, en ook de wettelijke termen dienen te worden gebruikt, wordt dit document meestal opgemaakt door de notaris. Een advocaat is eventueel ook een mogelijkheid.

De notariële akte zo snel mogelijk laten verlijden

Wat heel vaak gezegd (en gedacht) wordt, is dat de notariële akte pas vier maand na het tekenen van de compromis kan doorgaan. Dit is niet helemaal juist. De maximale termijn is inderdaad vier maanden, maar dit kan gerust al na één of twee maand. Voorwaarde daarvoor is wel dat je de lening tijdig rond krijgt, en dat de notaris ook tijdig alle nodige attesten voorhanden heeft om de akte te laten passeren. Als deze zaken in orde zijn binnen de twee maand, houdt niets jullie tegen om de notariële akte dus al sneller te laten verlijden. Vervolgens kunnen de werken ook probleemloos aanvatten.

Beginnen met verbouwen van je huidige woning

De voorbereiding en inschatting van de werken

Alles begint met een goede voorbereiding. Het is zeker een aanrader om voor de werken alles in kaart te brengen. Belangrijk daarbij is om te bepalen wat er precies moet gebeuren, wat de kostprijs van deze werken zou zijn, en wat de duur van de werken ongeveer zou zijn. Reken op elk vlak ruim genoeg, om onaangename verrassingen te vermijden. Idealiter bespreek je dit ook al even met de professionals waarmee je gaat samenwerken. Zij weten vaak de timing heel wat beter in te schatten.

Het juiste moment om de verbouwingen te starten

Afhankelijk van de looptijd van de werken, en de eventuelen financiële budgetten, kun je dan gaan bepalen wat het perfecte momenten is om met de verbouwingen te beginnen. Hoewel verbouwen met goed weer wellicht het meest gunstig is, zijn de weersomstandigheden lang niet meer zo bepalend als vroeger. Zeker in België, waar het weer ontzettend onvoorspelbaar is, kunnen verbouwingen perfect het ganse jaar door uitgevoerd worden. Het lijkt ons dus belangrijker om te bekijken wanneer het financieel en praktisch allemaal haalbaar is, en wanneer je de werken afgerond wil krijgen. De weersomstandigheden kunnen een rol spelen in het (ver)bouwproces, maar die impact zal beperkt zijn.

Op zoek naar tips en advies omtrent jouw verbouwing of renovatie?

Bekijk gerust even onze andere blogs in de categorie Bouwen en verbouwen. Je ontdekt er 5 manieren om goedkoop te renoveren of waarom het zo belangrijk is om duurzaam te verbouwen.