Waarom duurzaam verbouwen?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

Duurzaam verbouwen gaat niet enkel over ecologisch verbouwen. Maar over hoe je slimme en duurzame keuzes kan maken die na verloop van tijd een flinke besparing of winst opleveren voor jouw spaarvarken terwijl de waarde alsook het comfort van je huis verhoogt. Daarnaast verminder je jouw ecologische voetafdruk waarmee je moeder natuur een handje helpt. Wij geven je daarom graag 5 redenen en een basis om duurzaam te verbouwen.

5 redenen om duurzaam te renoveren.

1. Goede isolatie = Lagere energiefactuur en minder onderhoudsproblemen

Investeren in goede isolatie voor je gehele woning win je vanaf de eerste seconde terug.

Hierbij zijn tal van voordelen zoals:

  • Lagere energiefactuur doordat je verwarming en airco minder gebruikt wordt
  • Je woning blijft warmer in de winter en koeler tijdens de zomer
  • Isolatie houdt condensatie en vocht tegen
  • Minder geluidsoverlast wat zorgt voor rust en comfort in je woning
  • Beter voor het milieu doordat je minder co2 uitstoot en minder brandstof verbruikt

Hoewel dit een grote hap uit je budget is kan je dus direct op lange termijn sparen om te investeren in andere verbouwingswerken.

2. Goede verluchting = Gezondere woning en betere leefbaarheid

Een muffe geur in huis wil niemand. Verluchting van de ruimtes is noodzakelijk om een gezonde leefbaarheid te garanderen. Je kan kiezen tussen diverse natuurlijke of/en mechanische ventilatiesystemen zodat er voldoende zuurstof wordt aangevoerd in huis, daarbij worden hinderlijke geuren, schadelijke stoffen en vocht voorkomen door een goede circulatie. Een goede ventilatie is dus niet alleen gezellig om een frisse neus te krijgen, maar belangrijk voor een goede persoonlijke gezondheid en leefbaar huis.

3. Duurzame bouwmaterialen = Milieuvriendelijker en gemakkelijk hergebruiken

Er zijn oneindig veel bouwmaterialen op de markt waarmee je aan de slag kan. Van diverse soorten isolatie, constructiematerialen, bekleding, etc. met elk hun eigen karakteristieken. Hoewel, net zoals bij hernieuwbare energie zodat je woning op termijn energieneutraal functioneert kan je kiezen voor hernieuwbare bouwmaterialen die je terug kan recupereren en hergebruiken bij toekomstige renovaties.

Je komt dus terecht in een systeem van circulair en milieuvriendelijk verbouwen. Dit wil zeggen dat je zoveel mogelijk materialen in omloop houd die je makkelijk kan hergebruiken of recycleren. Hiermee kan je ook heel creatief omspringen. Gebruik kurken om je muur te isoleren terwijl je kinderen de schattige tekeningen overal kunnen ophangen, integreer een spiegel in die oude deur of betegel je badkamer met de oude mozaïeken voor een Arabisch Hammam sfeertje.

4. Voldoen aan energienormen = Waarde van je woning stijgt

Een woning die voldoet aan de diverse eisen zal ook meer waard zijn op de woningmarkt. Het gunstige energiecertificaat brengt daarom zeker ook wat op als je op lange termijn denkt aan verkopen of verhuren. Woningen met een A of B label worden overigens sneller verkocht.

5. Premies en financiële voordelen = Goedkoper verbouwen

Naast de persoonlijke voordelen zijn er tal van financiële hulpmiddelen die jouw investeringen een duwtje in de rug kunnen geven zodat jouw duurzame woning haalbaar is.

Bereken je winst op duurzame verbouwingen

Energiewinstcalculatoren

Maak berekeningen die aantonen dat je de investeringen voor je duurzame verbouwingen op een redelijke termijn kan terugverdienen. Om te weten te komen hoeveel de mogelijke winst en terugverdientijd van je investeringen bedraagt kan je terecht op de online energiewinstcalculators van de Vlaamse overheid. Dit geeft je ook een beter overzicht welke investeringen echt de moeite waard zijn.

Circulair bouwen als basis voor je duurzame verbouwingen

Als je aan duurzaam verbouwen denkt vliegen woorden zoals energiezuinig, milieuvriendelijk, hoeveel gaat me dat kosten en hoe begin ik hieraan je waarschijnlijk voor de ogen. Maar duurzaamheid is meer dan juist deze dingen. Dit gaat over het doordacht gebruik maken van materialen op lange termijn zodat je als particulier tijd en kosten kan besparen terwijl je tegelijkertijd je ecologische voetafdruk vermindert door de bouwmaterialen te hergebruiken.

Circulair bouwen - Wat is dat?

Hierbij komt circulair bouwen aan te pas. In dit bouwmodel probeert men om de kringlopen te sluiten zodat alle materialen zoveel mogelijk hergebruikt worden zonder dat ze waarde en functionaliteit verliezen. Dit resulteert in constante recyclage van hoogwaardige bouwmaterialen waardoor je als consument weinig kosten hebt dan als je nieuwe materialen moet aankopen. Daarbij reduceer je de CO2 uitstoot en verbouw je veel energiezuiniger.

Veranderingsgericht renoveren - Richtlijnen om duurzaam te verbouwen

Terwijl het circulair bouwen betrekking heeft tot de materialen zelf gaat het in deze strategie over de toekomstige noden en wensen van de gebruikers en de maatschappij. Het doel van veranderingsgericht of dynamisch bouwen is om te anticiperen op toekomstige aanpassingen aan woningen om met minder materialen en afval te voldoen aan deze veranderende noden en behoeften. Deze strategie biedt 24 concrete ontwerprichtlijnen op 3 niveaus waarmee je rekening kan houden om efficiënt veranderingsgericht te bouwen.

Materialenpaspoort. Recycleren = kosten besparen

Wil je weten wat je in de toekomst allemaal kan hergebruiken? Maak een materialenpaspoort of simpeler gezegd een woningdossier aan zodat je een overzicht hebt welke hoogwaardige bouwmaterialen opnieuw veilig kunnen gebruikt worden tijdens de renovaties. Met dit paspoort heb je dus de nodige kennis over de aanwezige materialen zodat je deze efficiënt kan hergebruiken en zo geld kan besparen alsook minder afval produceren.

Heb je meer advies nodig voor een succesvolle reconstructie of renovatie?

Bekijk onze andere blogs in de categorie bouwen en renoveren. Ontdek 5 manieren om goedkoop te renoveren en handige tips om een meesterplan van je verbouwingen te maken.