Contacteer ons via sms: +32460200926 Beschikbaar van 10u tot 23u via chat.

Vloerverwarming in de badkamer: een goed idee?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

Je kent het gevoel ongetwijfeld: je stapt net uit een warme douche of een warm bad, met je voeten op de frisse tegels. Aangenaam is dat allerminst, en ook al heb je de verwarming volledig opengedraaid, toch is de ruimte niet volledig verwarmd. Een vaak voorgestelde oplossing is vloerverwarming (of zelfs wandverwarming) in de badkamer. Maar is dat wel degelijk zo'n goed idee? We zetten hier even de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordeel: perfecte spreiding van warmte

Misschien wel hét grote voordeel van vloerwarming: de warmte wordt perfect gespreid over de oppervlakte. Niet zoals bij een klassieke radiator, waarbij de warmte van één (of twee) bronnen wordt verdeeld over de kamer. Met vloerverwarming creëer je op elke plek in de ruimte dezelfde, gevraagde warmte. Wie vloerverwarming combineert met wandverwarming ervaart dit gevoel dubbel. Geen koude rillingen meer na een warme bad of douche.

Voordeel: plaatsbesparing in de badkamer

Een logisch, maar niet te onderschatten, voordeel is de plaatsbesparing. Geen radiatoren meer nodig in je badkamer. Vooral woningen met beperkte ruimte, besparen vaak plaats op de badkamer. Dankzij vloerverwarming hoeft dat helemaal geen probleem meer te zijn. Je spaart plaats uit, die je kan gebruiken voor andere doeleinden.

Voordeel: hoger rendement, lagere factuur

Ook op financieel vlak kun je voordelen doen met vloerverwarming. In de badkamer moet het voor velen vaak wat warmer zijn dan in de andere ruimtes. Vloerverwarming werkt op keteltemperaturen, wat wil zeggen dat de thermostaat gerust een graad lager kan staan. Het rendement van vloerverwarming ligt veel hoger, waardoor je energiefactuur veel lager zal liggen. Nu investeren in vloerverwarming is dus besparen op lange termijn.

Nadeel: het warmt de ruimte trager op

In vergelijking met een klassieke radiator, warmt je badkamer met vloerverwarming trager op. Je moet dus in principe ruim op voorhand beslissen wanneer de vloerverwarming een bepaalde temperatuur dient te bereiken. Dat maakt het iets ongemakkelijker, maar op zich bestaat daar ook een oplossing voor: elektrische vloerverwarming. Heel wat mensen denken dat dit een stuk duurder is, maar eigenlijk is dat niet helemaal juist. Je gebruikt die verwarming namelijk enkel wanneer het nodig is en, wat vaak vergeten wordt, de installatie is heel eenvoudig en dus ook goedkoop. De investering is een stuk kleiner dan bij hydraulische vloerverwarming.

Conclusie?

Wij raden vloerverwarming in de badkamer aan.