Contacteer ons via sms: +32460200926 Beschikbaar van 10u tot 23u via chat.

Is sleutel-op-de-deur bouwen duurder dan zelf bouwen?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

Sleutel-op-de-deur bouwen is een gekende term. Het komt er op neer dat je het volledige bouwproces overlaat aan één bouwfirma, met wie je een contract afsluit om binnen een bepaalde periode en binnen een bepaald budget je woning volledig te bouwen. Heel vaak hoor je dat die manier van bouwen duurder is dan zelf bouwen, maar is dat wel zo? En als dat zo is, waarom kiezen mensen dan voor sleutel-op-de-deur. We zetten hier even wat 'facts and figures' op een rijtje, waarna je zelf perfect de afweging kunt maken.

Verschillen op vlak van prijs

Op zich is het niet zo dat sleutel-op-de-deur bouwen altijd duurder is. Veel hangt namelijk af van de keuzes die je maakt, zoals je stijl en de materialen die je daarvoor kiest. Het klopt wel dat in heel wat gevallen sleutel-op-de-deur bouwen globaal iets duurder uitkomt dan zelf bouwen. Daar zijn uiteraard enkele logische oorzaken voor.

Bij sleutel-op-de-deur bouwen, werk je met één contract bij een aannemer, maar uiteraard komen er ook heel wat onderaannemers aan te pas, wiens je commissie je ook betaalt. Aan de hand van de keuzes die jij maakt, betreffende materialen en afwerking, krijg je een globale prijs voorgeschoteld, die dan ook definitief is. Dat is één van de grote voordelen: het budget ligt op voorhand vast, en ook de tijdspanne. Hierdoor kun je vaak ook besparen, denk bijvoorbeeld aan mensen die een overbruggingskrediet moeten nemen, om de tijd te overbruggen tussen de verkoop van het oude huis, en de bouw van het nieuwe. Hoe korter die periode, hoe minder kosten aan het krediet.

Bij traditioneel bouwen is het vooral zaak om zelf zo veel mogelijk offertes te gaan opvragen bij de onderaannemers zelf. Op die manier kun je de prijzen vergelijken, en de goedkoopste (of beste prijs/kwaliteit) gaan kiezen. Hierdoor kan je vaak iets goedkoper uitkomen, maar het vraagt natuurlijk wel heel wat extra tijd en/of moeite. Het is bijvoorbeeld ook niet altijd even makkelijk om alle aannemers op tijd op de werf te krijgen, om nog te zwijgen van verantwoordelijkheden die ze dan naar elkaar toe schuiven. Als de ene aannemer klaar is, heeft de volgende aannemer niet altijd de tijd om onmiddellijk te beginnen, wat de looptijd van de bouwwerken heel wat kan vertragen natuurlijk.

Wat in geval van problemen op de werf?

Bij sleutel-op-de-deur werk je zoals gezegd met één contract. Bij problemen is er dus ook maar één aanspreekpunt, en dus één verantwoordelijke. Hoe hij het regelt met de onderaannemers is dan op zich zijn probleem, hij moet ervoor zorgen dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost voor je. Dankzij de 'wet Breyne' is alles ook wettelijk vastgelegd, zowel om de koper als de aannemer te beschermen. Alles wordt vooraf op papier vastgelegd, ook wanneer er welke voorschotten moeten betaald worden e.d. Een heel transparante manier van werken, wat dus ook het grote voordeel is bij deze manier van bouwen.

Bij traditioneel bouwen ligt het iets anders. Je hebt verschillende contracten, namelijk met alle onderaannemers. De kans dat er iets fout loopt is bij deze bouwmethode misschien iets groter, maar de gevolgen zijn ook vaak heel zwaarder. De onderaannemers zullen de verantwoordelijkheid niet alleen afschuiven op elkaar, ze zullen ook minder wakker liggen van vertragingen tijdens het bouwproces. Ze hoeven zich namelijk niet aan een wettelijke deadline te houden. Bij traditioneel bouwen hoor je ook vaak dat het budget wordt overschreden, omwille van uiteenlopende redenen. Als koper sta je vaak (zo goed als) machteloos.

Conclusie

Sleutel-op-de-deur bouwen is in heel gevallen inderdaad iets duurder, maar het brengt enorme voordelen met zich mee. Niet alleen beperk je de risico's op vertragingen en/of meerkosten tijdens je bouw, je hoeft als koper ook heel wat minder tijd en energie te steken in het hele bouwproces. Er is één iemand verantwoordelijk, namelijk de aannemer, die in principe alles moet oplossen voor jou, binnen het bepaalde budget en bepaalde timing.