Hoeveel betalen we voor een woning?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

iStock-622800884

Het bouwen van een eigen huis is niet voor iedereen weggelegd, maar voor wie toch even wil dromen of nieuwsgierig is naar wat het allemaal kost hebben we deze blog geschreven. Wij geven jou weer hoeveel het eigenlijk kost om een woning te bouwen.

Per vierkante meter

Veel mensen vragen zich af wat het gaat kosten om hun droomhuis te bouwen, we kunnen dan af gaan op de prijs per vierkante meter. Dit gaat over de prijs per vierkante meter van je huis die je zet.

Wat is de prijs per vierkante meter? Deze wordt berekend door twee onderdelen: de materialen en de werkuren.
Vergeet niet dat je op deze beide nog eens 21%btw betaalt. Let wel sommigen rekenen exclusief btw en sommigen laten de architectkosten er ook uit. HOU HIER REKENING MEE!

Een richtprijs per vierkante meter is 1.300 a 1.400 euro, inclusief het ereloon dat u ook dient te betalen.

Het loopt allemaal snel op

Vele factoren maken deel uit van jouw droomhuis, maar deze gaan op hun beurt er ook nog eens voor zorgen dat ze de kosten allemaal snel laten oplopen. 

Afwerking

Als je gaat voor luxe dan zorg je zelf dat jouw huis direct een aardige cent zal kosten. Als je gaat voor wat meer 'basic' dan kan je alles mooi inrichten en afwerken en tegen een mooie prijs. Alles wat afwerking vraagt dat gaat de vierkante meter prijs ook beïnvloeden. Een garage, berging of kelder vragen geen afwerking en zullen op hun beurt dan ook de kost drukken. 

Tip: overweeg om de zolder, kelder, berging en garage onafgewerkt te laten zo druk je de kosten al wat.

Techniek

Je kan gaan voor een airco en andere systemen die je alles bieden wat een mens nodig heeft ( of net niet nodig heeft). Deze gaan jouw huis plots duizenden euro's duurder gaan maken terwijl die snufjes en andere dingen misschien wel net overbodig zijn? Natuurlijk gaan de juiste geavanceerde technieken op termijn wel hun vruchten afwerpen, maar deze gaan gepaard met een grote investeringskost. 

Werkuren

De aannemer is een rijke man hoor je vaak, ze vragen veel van je geld en geven ook het resultaat wat jij verwacht had. Nu kan je natuurlijk jouw prijs per vierkante meter drukken door zelf de handen uit de mouwen te steken! Veel mensen gaan dit avontuur aan en weten zo toch een 300 à 400 euro van hun prijs per vierkante meter te doen. Zo heeft de aannemer minder werk en kan jij je zelf toch even een pluim geven voor het reeds verrichte werk. Je betaalt minder en werkt zelf wat OF betaalt de volle pot. 

Ereloon

Het ene ereloon is het andere niet. 7 % op het prijskaartje van je bouw is een houvast om het ereloon van je architect te berekenen, maar een architect is vrij om zelf zijn loon te bepalen. 

Een voorbeeld met een huis van 160 m² en een bouwbudget van 200.000 euro. Een architect die 7 % rekent, rondt af op 14.000 euro. Een architect die rekent met een vaste vergoeding van 50 euro per vierkante meter kost 8.000 euro. Bekijk zeker ook altijd goed wat je in ruil krijgt voor dat ereloon.

De bouw in zijn geheel

Gesloten, halfopen of een open bouw dit speelt ook een rol in de prijs van de vierkante meter. Natuurlijk speelt ook de vorm van het gebouw een rol hierbij. Hoe eenvoudiger hoe goedkoper, hoe meer hoekjes en kantjes hoe duurder.
De locatie is ook een factor deze gaat jouw prijs ook bepalen want de ene streek is de andere niet, waar wil jij voor een lange tijd vertoeven en jouw leven uitbouwen? 

Extra

Voor een juiste berekening moet je langs gaan bij een architect of sleutel-op-de-deur-bedrijf.

Kortom:

  • Breng de vierkante meters in kaart
  • Elke muur die gezet wordt is van TEL
  • 1300 en 1400 zijn richtgetallen, en wat je zelf doet kan de kosten drukken!
  • Ga voor een goedkopen en duurzame inrichting door te shoppen via onze webshop