Hoe lang duurt een huis bouwen?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

3 fasen

We gaan ervan uit dat je een volledig nieuw huis wil bouwen en vanaf 0 moet beginnen. Afhankelijk van de bouwmethode is de richtlijn gemiddeld 12 weken (prefab) tot anderhalf jaar (traditionele metselen) van planning tot oplevering. Hou bij deze planning ook rekening met eventuele zaken, zoals het weer, die extra tijd in beslag kunnen nemen.

Fase 1: Een goede voorbereiding is goud waard

Om goed van start te gaan begin je met een sterke voorbereiding. Stel een bouwdossier op waarin je letterlijk alle benodigdheden, plannen en budgetten organiseert zodat je zoveel mogelijk tijd kan winnen.

Hou hiermee rekening met enkele zaken zodat je snel op weg kan.

 • De waarde van bouwgronden worden bepaald door, onder andere, de ligging en bereikbaarheid. Deze prijzen verschillen per gemeente en nemen een groot stuk van je budget in. Bekijk dus zeker of een andere gemeente interessant is voor jou.
 • Bekijk ook de stedenbouwkundige voorschriften en meer specifiek de bestemmingsplannen van je gemeente om te weten of jouw bouwplannen wel mogen uitgevoerd worden. Een bestemmingsplan of ruimtelijk uitvoeringsplan geeft aan welke activiteiten er mogen plaatsvinden, aan welke voorschriften je huis moet voldoen en hoe een bepaald gebied ingericht en beheerd moet worden. 
 • Tijdens bouwaanvraag kan je al concrete offertes opvragen van aannemers die je nodig hebt zoals een ruwbouwaannemer, dakwerker, ramen specialist, elektricien, sanitair, etc.
 • Een belangrijke beslissing voor de bouwtermijn is de bouwmethode. Ga je voor een traditioneel gebouw uit bakstenen, een houtskeletbouw, een staalstructuur of een systeembouw (prefab). Denk hierbij ook eens na over de voor- en nadelen van iedere bouwtechniek zoals de beperkingen voor de bouwstijl die je in gedachten hebt, de isolatie kenmerken en de duurzaamheid van elk materiaal en de prijs.
 • Vraag advies op maat om de juiste overeenkomsten af te sluiten voor jouw woning. Een huis bouwen is geen kleine beslissing, het is heel belangrijk dat jij voldoende en correcte informatie krijgt van gespecialiseerde adviseurs op elk vlak zodat je een evenwicht kan zoeken tussen budget, timing, energieprestaties en smaak. Vraag zeker bij diverse aannemers wat de mogelijkheden zijn zodat je offertes kan vergelijken om de beste optie te vinden. Bepaal ook de duur van de werken met een contract, zo verlies je geen kostbare tijd en vermijd je extra kosten.

Fase 2: Je woning bouwen - hou een overzicht en ga kijken op het werf

Aan het werk

Nadat alle voorbereidingen getroffen zijn kan je met het echte werk beginnen. De aannemer zal aan de hand van gemaakte afspraken en termijn je huis bouwen. Onderstaand voorbeeld is een indicatie van de gemiddelde bouwtermijn van een klassieke gemetselde woning als alles volgens plan zou gaan zonder vertragingen.

 1. Eerst begint de aannemer met de ruwbouw van je huis. Dit zijn de grondwerken, muren en dakwerken. Afhankelijk van de bouwmethode kan de ruwbouw er snel staan. Bijvoorbeeld voor een prefab huis kan je volledige huis er staan binnen 6 weken, terwijl metselwerken, bijvoorbeeld, 18 weken kunnen innemen.
 2. De tweede stap is de invulling van de ruwbouw waarin de aannemer de ventilatie, water & elektriciteitsleidingen en sanitair in orde brengt, dit neemt gemiddeld 6 weken in.
 3. In stap 3 geeft de aannemer je interieur al wat meer uitstraling door chape, pleisterwerken en vloeren in orde te brengen. Dit duurt gemiddeld 7 weken.
 4. Uiteindelijk doet men het detailwerk, wat gemiddeld 1 week duurt, door bijvoorbeeld de keuken en badkamer te plaatsen waarna je nieuwe woning wordt opgeleverd.

In deze situatie duurt de bouwtermijn zelf dus 32 weken voor een bakstenen woning. Hierbij werd wel geen rekening gehouden met eventuele vertragingen of vakantieperiodes.

Weetjes om rekening mee te houden

Vergeet niet om zelf het overzicht te behouden van de organisatie, offertes, facturen en meer. Dit is dus een opportuniteit om ervoor te zorgen dat alles gesmeerd loopt.

 • Zorg voor de nodige energiecontracten bij je netbeheerder zodat je de aannemers en het bouwwerf van stroom kan voorzien.
 • Soms zijn er vertragingen tijdens de bouwwerken. Dit kan verschillende redenen hebben zoals de levertijden van bepaalde materialen of de plaatsing van ramen en deuren. Maar deze vertragingen kan je optimaal gebruiken om na te denken over het interieur van je woning.
 • Stel op voorhand een elektriciteitsplan op met je architect of aannemer. Zo kan je elektriciën direct aan de slag als hij langs komt.
 • Gespecialiseerde techniekers komen te pas in verschillende fasen van het bouwproces. Bespreek met hen hoe de planning in elkaar zit en of ze flexibel kunnen werken in het geval dat er bijvoorbeeld een vertraging is.

Extra tips

 • Stem zoveel mogelijk zaken af op elkaar om tijd te winnen. Je kan bijvoorbeeld sanitair, ventilatie, verwarming en elektriciteit groeperen. Maar zorg ervoor dat deze zaken logisch op elkaar volgen zodat er geen onnodige afbraken moeten gebeuren.
 • Start je bouwwerken in April, zo heb je minder kans op vriesweer en regen.
 • Hou rekening met vakantieperiodes en het bouwverlof. Geef je bestellingen en planningen door na de vakanties zodat ze niet blijven liggen. Zo kan je die ook nog eens controleren of aanpassen als het nodig is.
 • Hou een checklist bij van de verplichte keuringen en controles van een nieuwbouw.

Fase 3: De oplevering - voldoet je huis aan de voorwaarden

Een oplevering geeft je de kans om samen met de architect en aannemer de nieuwe woning grondig te keuren om te zien of de werken wel volledig en correct zijn uitgevoerd.De oplevering gebeurt in 3 stappen die bestaan uit de voorlopige oplevering, een waarborgtermijn en de definitieve oplevering. Dit principe is verplicht onder de Wet Breyne voor een ‘koop op plan’ of ‘sleutel op deur’ aankopen. Maar wat betekent dit nu concreet.

1. Voorlopige oplevering: Controle van de werken

Nadat de nieuwbouw is afgewerkt vindt de voorlopige oplevering plaats. Er wordt dan samen met de bouwheer (opdrachtgever), de architect en aannemer een grondige rondgang gedaan van het huis waarin men controle doet van de werken.

Dit is ook het moment om alle zichtbare gebreken te noteren in een verslag die moeten afgewerkt of gecorrigeerd worden door de aannemer. Laat je tijdens deze controle door iemand bijstaan met ervaring als je zelf niet familiair bent in de bouwindustrie. Zo ben je zeker dat alles zo nauwkeurig mogelijk is nagekeken.

2. Waarborgtermijn: ‘Testperiode’

Na de voorlopige oplevering begint een waarborgtermijn van minstens 1 jaar waarbij de aannemer aansprakelijk blijft voor gebreken die opduiken. Dit geeft de nieuwbouw de kans om 4 seizoenen te doorstaan om te zien of er nog gebreken opduiken. De aannemer is in deze periode nog steeds verplicht om de mogelijkheid tot herstelling aan te bieden aan de koper. Het risico ligt dan bij jou als bouwheer/koper of je deze wil laten uitvoeren of niet.

3. Definitieve oplevering: Start van 10 jarige aansprakelijkheid

Als de waarborgperiode ten einde is wordt een definitieve oplevering georganiseerd door de aannemer waarin je terug met de architect een grondige rondgang doet. Als er dingen zijn die niet opgelost waren tijdens de voorlopige oplevering of waarborgtermijn, dan kan je als bouwheer de oplevering weigeren tot alles in orde is. Doe dit zeker in aanwezigheid van alle partijen en maak een officieel document op dat aantoont dat alle voorwaarden voldaan zijn.

Na aanvaarding van de definitieve oplevering start meestal de tienjarige aansprakelijkheid voor alle betrokken partijen, waaronder de aannemer en architect. Dit kan contractueel al ingaan vanaf de voorlopige oplevering, maar het moet dan expliciet vermeld worden in het contract. Deze 10 jarige verzekering geldt voor alle dragende elementen van je woning die bijdragen tot de stabiliteit en soliditeit en alle andere elementen die er deel van uitmaken zoals je trap, de leidingen, wind- en waterdichtheid, etc.

Nog meer tips nodig?

Met dit algemeen overzicht hopen we dat je zelf een kleine berekening kan maken over de termijn van je nieuwbouw. Wil je meer weten over hoe je duurzaam kan verbouwen of hoe je je verbouwingen kan plannen? Neem gerust een kijkje op onze Meubis Blog.