Hoe goedkoop een huis bouwen?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

Een huis kopen is een grote beslissing, maar we horen vaak dat het een heel dure investering is die sommige mensen gewoon niet meer kunnen betalen. De woonmarkt evolueert continu en daarom is het ook onduidelijk of goedkoop een huis bouwen nog mogelijk is anno 2020. Maar stel nu dat je een huis wil bouwen tussen 100.000 - 150.000 euro. Is dit nog mogelijk? We zoeken het even uit en geven je 5 uitgebreide tips zodat je op weg kan met dit budget.

1. Kies de juiste bouwgrond = Een sterke basis

Laten we starten met de basis. Je bouwgrond neemt een grote hap uit het budget, er komen ook allerhande kosten bij zoals notariskosten en registratierechten. Maar hou ook rekening met enkele factoren zodat je bijkomende kosten kan vermijden.

 • De ligging van de grond afhankelijk van regio en gemeente. Heb je er geen probleem mee om wat verder te wonen, dan kan je een groot stuk van je budget uitsparen. Een stuk grond in de binnenstad van Gent zal je natuurlijk meer kosten dan een stuk grond aan de rand van de stad.
 • Eigenschappen van de grond. Factoren zoals een helling, vochtige grond en bomen of begroeiing kunnen ervoor zorgen dat je een grondonderzoek en extra funderingswerken moet uitvoeren. Vlakke bouwgrond dat stabiel is bespaart je veel kosten.
 • Oriëntatie van de grond. Kies voor zuid-west of zuid-oost zodat de zon je huis kan opwarmen, dit bespaart je energiekosten tijdens de wintermaanden.

2. Ga compact wonen = Minder onderhoud en kosten op lange termijn

Denk klein en simpel. Wat heb je uiteindelijk echt nodig om een comfortabel huis te bouwen. Een slaapkamer voor de ouders en kleine kinderkamer, een badkamer, een woon- & eetkamer combinatie met een kleine keuken. Sommige bouwbedrijven kunnen dit voorzien voor ongeveer 100.000 euro. Je zal wel wat moeten zoeken, maar het is zeker mogelijk. Hou hierbij wel rekening dat dit exclusief bouwgrond is.

Denk hierbij ook aan volgende dingen:

 • Combineer ruimtes die je moet verwarmen of die watervoorzieningen nodig hebben. Zo kan je alle leidingen zoveel mogelijk groeperen en bespaar je op de facturen.
 • Rechte lijnen zijn goedkoper dan ingewikkelde vormen. Dit geldt voor alles van je woning zoals gewelven en ramen. Standaard afmetingen kunnen ook gemakkelijker vervangen worden als het nodig is.
 • Heb je een garage nodig? Een carport kan goedkoper zijn. Maar bedenk of dit echt een vereiste is voor je woning, vaak kan je je wagen op de oprit laten staan.
 • Bouw geen onnodige ruimtes. Een volwaardige kelder kan de prijs de hoogte injagen, zeker als je de grond nog moet uitgraven.

Het grote voordeel van een compacte woning is dat je eigenaar bent van een heel begeerde woning als je het wil verkopen of verhuren. Tegenwoordig zijn veel mensen op zoek naar een kleine, goedkopere woning. Zeker ouderen van wie de kinderen het huis uit zijn of jongeren die geen grote ruimtes nodig hebben.

3. Flexibiliteit in materialen = Creatief zijn met de mogelijkheden

Goede architectuur moet niet duur zijn, vaak staat kwaliteit ook los van de prijs van het materiaal. Met goedkopere materialen kan je je woning evengoed een prachtige uitstraling geven die past bij jou en de omgeving. Met een budget tussen 100.000 en 150.000 euro is het dus ook mogelijk, maar je moet hier wel creatief mee omspringen.

Hier zijn enkele voorbeelden voor goedkopere materialen:

 • Prefab muren in plaats van klassieke bakstenen
 • Pvc dakgoten in plaats van zink dakgoten
 • Laminaat in plaats van parket
 • Sneldekpannen in plaats van kleidakpannen
 • Pvc ramen in plaats van aluminium ramen

Zo kan je bijvoorbeeld een compact en goedkoop huis bouwen uit prefab muren met een vloer uit laminaat. Of ga toch voor een woning uit mooie snelbouwstenen, maar bezet die niet. Kijk ook eens rond of je gebruikte bouwmaterialen kan aankopen of ga op koopjesjacht om gunstige aanbiedingen te vinden. Het is mogelijk om te besparen op materialen, maar het vraagt ook veel flexibiliteit je. Een woning is tenslotte je thuis waar je comfortabel wil zijn.

4. Inrichting = Maak doordachte keuzes

De inrichting van je woning is een heel belangrijke keuze zodat je elke dag kan vertoeven in een gepersonaliseerde omgeving. Maar dit hoeft ook niet duur te zijn, vaak kan je met wat creativiteit en simpele materialen een heel leuke inrichting ontwerpen voor je interieur. Vergelijk ook de prijzen van je elektronische apparaten naargelang je benodigdheden. Als je geen professionele kok bent is het niet nodig om dure apparaten te kopen zodat je lekker kan koken.

Denk hierbij ook aan volgende dingen.

 • Is het nodig om al je muren en plafond een likje verf te geven? Soms kunnen de ruwe materialen zoals de bakstenen muren of de metalen gewelven een prachtig contrast creëren tegenover de rest van je interieur.
 • Een goedkope keuken met alle basisbenodigdheden kan je zelf ook nog wat decoreren met kleine ditjes en datjes om het gezellig te maken.
 • Heb je sommige elektrische apparaten wel nodig? Kijk zeker naar toonzaalmodellen of wacht op de koopjes maanden om je nieuwe wasmachine of oven aan te kopen.
 • Tweedehandswinkels zoals de kringloopwinkel bieden vaak heel interessante koopjes, daarbij geniet je ook altijd van garantie op bepaalde artikelen.
 • LED verlichting is de meest energie efficiënte oplossing om ruimtes te verlichten. Daarbij bestaan er ook leuke opties zoals klassieke led gloeilampen of led lampen die van kleur kunnen veranderen zodat je elke keer een andere sfeer kan creëren.

5. Hou enkele dingen in het achterhoofd = Denk op lange termijn

Hou ook enkele dingen in het achterhoofd zodat je tijdens de bouwwerken en op lange termijn kan besparen op mogelijke kosten.

 • Kan je zelf enkele dingen doen? Dan is dit een ideaal startpunt om geld te besparen. Kleine klussen, zoals de muren schilderen, waarvan je kennis hebt kan je zelf uitvoeren, zo weet je ook hoe je die later moet oplossen als er iets defect is.
 • Vraag hulp aan familie, vrienden of klusjesmannen. Er zitten altijd wel een paar handige Harry’s tussen die je een handje kunnen helpen om kleine zaken te doen. Je kan ook online op zoek gaan naar klusjesmannen om die kleine dingen te doen zodat jij je geen zorgen hoeft te maken.
 • Afhankelijk van je woonplaats kan je ook beroep doen op diverse premies van je gemeente en Vlaamse overheid die je helpen om goedkoper te bouwen. Bekijk dus zeker de premiezoeker om te zien hoeveel je kan besparen.
 • Vraag meerdere offertes bij aannemers of installateurs zodat je deze kan vergelijken. Soms kan je veel besparen op dezelfde diensten.
 • Denk aan de verkoopwaarde van je woning. Zoals eerder aangegeven zijn kleinere woning nu heel in trek. Dit zorgt ervoor dat je je woning voor een heel aantrekkelijke prijs kan verkopen of verhuren op de woonmarkt.
 • Denk op lange termijn. Bepaalde keuzes zijn duurder als je het aankoopt, maar zullen op termijn minder problemen opleveren of je een financieel voordeel opleveren.

Nog goedkoper = Tiny houses

Het is mogelijk om nog minder te betalen dan 100.000 voor je woning. Maar dan kom je terecht in de alternatieve wereld van mini huizen die niet meer dan 15 tot 25 vierkante meter beslaan. Het grote voordeel is dat je al een volledig ingericht huisje kan kopen voor ongeveer 50.000 euro.

Maar wat maakt deze huizen nu zo speciaal? Een tiny house of mini woning is overgekomen vanuit Amerika en is een kleine woning die meestal op wielen wordt gebouwd. Net zoals een caravan dus, maar door het slim gebruik van ruimte en technologie is het mogelijk om elk huisje te personaliseren en aan te sluiten op het net.

Een creatieve en goedkope oplossing dus. Hoewel je rekening moet houden met enkele zaken.

 • Tiny houses worden soms nog niet als woning erkend omdat de bewoonbare oppervlakte kleiner is dan de verplichte oppervlakte van de woonwetgeging. Als dit het geval is kan je dus geen stuk grond aankopen en je tiny house er op zetten.
 • Doe zeker navraag bij de gemeente of je een tiny house mag plaatsen (eventueel in de tuin) en hoe je de domiciliëring moet in orde brengen.

Hoewel het concept en de wetgeving daaromtrent nog zijn gebreken vertoont is dit wel een goede oplossing voor alleenstaande personen of jonge koppels die goedkoop alleen willen wonen. Het is ook iets wat steeds meer en meer te zien is in onze omgeving. In de toekomst kan je dus zeker verwachten dat de mogelijkheden nog uitgebreider zullen zijn.

Nog meer tips nodig?

Voor meer informatie rond bouwen en verbouwen kan je terecht op onze blog. Meer weten over hoe lang het duurt om een huis te bouwen of wil je weten hoe je je verbouwingen kan plannen? Deze maand kan je ook een kijkje nemen op Batibouw in Brussel Expo van 29 februari tot 8 maart voor alles rond bouwen en verbouwen. Een goede opportuniteit om informatie en offertes op te vragen.