Contacteer ons via sms: +32460200926 Beschikbaar van 10u tot 23u via chat.

Wat is nu de ideale hoogte en afstand voor je tv?

- - Categorie Algemeen

We hebben allemaal een tv toestel, en we spenderen allemaal wel wat tijd voor de buis, zeker tijdens de koudere maanden. Met de komst van smart tv's en uitvindingen zoals Netflix is de gemiddelde tijd die we voor tv spenderen allemaal maar gegroeid. Naast een comfortabele en kwalitatieve zetel, is ook de juiste hoogte en afstand van je tv belangrijk voor je gezondheid. Het is toch niet de bedoeling dat je een dagje Netflix and chill met een pijnlijke nek naar bed moet? We geven je hier enkele tips.

De ideale hoogte voor je tv toestel

De algemeen aanvaarde regel voor de hoogte van je tv, is dat je er een klein beetje op neerkijkt. Hoewel de voorbije jaren toch meer en meer het advies opduikt om je toestel gewoon op ooghoogte te hangen. Sowieso kunnen we het afraden om je tv boven ooghoogte te plaatsen, aangezien dit op termijn zal resulteren in een pijnlijke nek en schouders. Dat is op zich vergelijkbaar met de eerste rij in de bioscoop. Kleuren en kwaliteit van je beeldscherm komen zo ook niet ideaal uit.

De ideale afstand tussen je tv en je zetel

Ook hier kan je vast wel heel wat regeltjes over vinden. Wij denken eerlijk gezegd dat hier geen algemene regel rond bestaat, of dat er met andere woorden niet één waarheid is. Met de nieuwe generatie televisies gelden de regeltjes niet meer dat te dicht bij je toestel zitten, schadelijk kan zijn voor ogen en/of gezondheid. Ons advies: zoek even uit wat voor jullie het meest comfortabel is. Heel vaak worden mensen toch een beetje beperkt door de beschikbare ruimtes, dus zoek daarin even naar wat voor jullie het best uitkomt. Wie vlak voor zijn tv gaat zitten, zal dit niet als comfortabel aanvoelen, net zomin als iemand die de ondertiteling amper kan lezen omdat hij te ver zit. Zoek dus zelf je evenwicht, en waar je het beste gevoel bij hebt.

Praktische tips

  • Heb je thuis een open haard? Het is heel Instagram-waardig om een televisietoestel boven je open haard te hangen, maar heel comfortabel is het vaak niet, net omdat je te veel omhoog moet kijken. Daarnaast kunnen de warmte en de roet van het haardvuur de elektronica beschadigen.
  • Wil je toch je tv toestel wat hoger hangen? Denk dan misschien eens aan een verstelbare muurbeugel. Daarmee kun je de tv op elk moment toch nog aanpassen qua hoogte, zodat je hem bijvoorbeeld in ongebruikte status hoog kunt hangen, maar terwijl je tv kijkt toch wat kunt verlagen. 
  • Vraag bij de aankoop van je televisietoestel gerust eens naar de mening van de verkoper in de winkel. Heel vaak kunnen zij, op basis van het aantal pixels en de grootte van het scherm, bepalen wat ongeveer de ideale afstand zou moeten zijn. Maar nogmaals, probeer gerust zelf uit, en doe vooral waar je je goed bij voelt.
  • Qua hoogte hebben onze tv meubels en tv wanden de gangbare hoogtes, die in Europa tot de standaard behoren. Je mag er dus zo goed als zeker van zijn je met een meubel van ons, de perfecte tv hoogte hebt voor een gezellige avond/nacht/dag Netflix and chill.

Nog meer tips nodig?

Heb je nog meer tips nodig over het inrichten van je woonkamer? Check even onze andere blogs in de categorie Woonkamer. Je ontdekt er o.a. de 5 meest trendy hoeksalons van dit moment, of hoe je de tv kan integreren in de woonkamer.