Wanneer is je boxspring versleten?

- - Categorie Algemeen

Als je een boxspring koopt is dat een investering op lange termijn. Je hoopt dat deze zo lang mogelijk meegaat en dat je er elke dag van kan genieten. Gemiddeld is de levensduur van een boxspring 20-25 jaar, maar de exacte levensduur is afhankelijk van diverse factoren zoals de kwaliteit materialen, de onderdelen van je boxspring bed en het onderhoud van je boxspring.

Toch mag je niet naar je boxspring bed kijken als een geheel. De boxspring zelf is een onderdeel van je bed. Het is dus perfect mogelijk dat dit 25 jaar meegaat terwijl je matras en topper maximum 5 jaar meegaan. Dit is ook logisch als je weet dat je topper er/of matras je zweet en warmte absorbeert als je er elke dag 8 uren op ligt. Het vocht en de warmte zijn dus de ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels die je matras sneller doen slijten.

Na verloop van tijd is het onvermijdelijk dat de materialen wat minder fris ogen en dat de kleur wat vervaagt. Dit is volledig normaal en het resultaat van natuurlijke slijtage door het gebruik en het blootstellen aan de natuurlijke elementen zoals zonlicht. Maar goed onderhoud garandeert dat je boxspring bed een lange levensduur zal hebben. Reinig de stof dus regelmatig met een stofdoek of gebruik een handstomer om het textiel diep te reinigen.

Rekening houden met de onderdelen van je boxspring bed

  • De matras en/of topper
  • De boxspring
  • Het hoofdbord en voetbord

Hoewel je geen topper en hoofd- / voetbord nodig hebt moet je ook rekening houden met deze onderdelen als je deze hebt zodat je lang kan genieten van je boxspring bed.

Matras en topper = Draai ze regelmatig om

Een kwalitatieve matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. Dit is wel afhankelijk van het materiaal en of je gebruik maakt van een topper. Ter voorbeeld is kunnen iets duurdere koudschuim matrassen meer dan 10 jaar meegaan terwijl een goedkopere polyether matras ongeveer 5 jaar mee kan. Een topmatras er bovenop zal de levensduur van je matras natuurlijk wel verlengen omdat het minder last heeft van slijtage.

Hou zeker rekening met het gebruik van je matras. Een duurdere matras kan op lange termijn snellere slijtage, zoals verzakkingen en fysieke klachten vermijden als je er dagelijks op ligt terwijl een goedkopere matras ideaal kan zijn voor een logeerbed.

Om verdere slijtage tegen te gaan is het aangeraden om je matras en topper regelmatig om te draaien in de lengte als de breedte. Daarbij is een goede verluchting ook essentieel zodat je elke dag in een fris bed kan slapen. Een extra tip is om een matrashoes of matrasbeschermer te gebruiken zodat je matras minder last heeft van slijtage.

Boxspring = Afstoffen en ventileren kan wonderen doen

Of het nu vlakke of elektrische boxspring is, een boxspring op zich heeft niet veel onderhoud nodig. Belangrijk is dat er genoeg ventilatie voorzien is en dat je de stof af en toe schoonmaakt met een vochtige doek.

Daarnaast is het wel belangrijk om de onderdelen van je elektrische boxspring goed te onderhouden zodat je lang kan genieten van het ultieme gemak en ligcomfort. Laat dus de motoren even afkoelen na iedere verstelling en pas je hoofd- en voeteinde aan zonder dat je erop zit om zo weinig mogelijk druk op de mechanische onderdelen te zetten.

Als je elektrisch verstelbare boxspring na verloop van tijd wat lawaai maakt kan je de scharnieren wat invetten met wat smeerolie. Voorkom wel vlekken als je dit doet door de stof wat af te dekken. Zo garandeer je een lange levensduur van je boxspring.

Hoofdbord en voetbord = Volg de voorschriften per materiaal

Kijk altijd eerst uit welk materiaal je hoofdbord en voetbord bestaat. Textiel heeft andere onderhoudsvoorschriften dan leder. Ze dus zo goed opvolgen garandeert een lange levensduur voor het materiaal en de kleur van beide elementen.

Boxspring uit textiel onderhouden

De beste manier om je boxspring uit textiel te onderhouden is het simpelweg verluchten elke keer je uit bed stapt. Zorg ervoor dat je het dekbed openslaat zodat de stof gemakkelijk kan luchten en zet ook het raam even open zodat de geurtjes weg kunnen. Wekelijks je boxspring eens stofzuigen is ook aangeraden, zo verwijder je stof en huidschilfers. Maar vergeet niet om dit op een laag vermogen te doen zodat je het textiel niet beschadigt. Hardnekkige vlekken kan je meestal verwijderen met een vochtige doek en een warm sopje.

Boxspring uit leder onderhouden

Leer hoef je wekelijks eens af te stoffen om ervoor te zorgen dat de stof en kleur blijft glanzen. Zo verwijder je de huidvetten die zich vasthechten op het leder. Vlekken kan je ook gemakkelijk verwijderen met een doek zodat het vocht niet in het leer intrekt. Zorg er ook voor dat je het leder niet teveel blootstelt aan warmte of zonlicht om uitdroging en scheuren te vermijden op lange termijn. Je kan ook maandelijks je boxspring eens kuisen met een speciaal product die het leder voorziet van essentiële oliën. Zo blijft het leer langer goed en gezond zodat je ervan kan genieten.

Hou rekening met volgende factoren voor een lange levensduur

  • Kies een boxspring bed dat bij jou past. De combinatie van een boxspring, hoofdbord, voetbord, matras en eventuele topper moet afgestemd zijn op jouw wensen en behoeften zodat je er lang van kan genieten.
  • Je lichaamskenmerken. Als je wat zwaarder bent kijk je het best naar een matras met iets hardere vering zodat je kan genieten van een goede ondersteuning. Dit zorgt ervoor dat er minder snel kuilen in je matras tevoorschijn komen.
  • Je lichamelijke klachten. Een boxspring is altijd iets hoger dan een standaard bed, maar een elektrische boxspring kan ervoor zorgen dat je altijd de optimale ligpositie hebt voor een goede nachtrust.
  • Transpiratie terwijl je slaapt zorgt ervoor dat je matras vaker vlekken vertoont. De matras regelmatig goed verluchten en omdraaien zal de levensduur aanzienlijk verlengen.

Heb je meer advies nodig om de ideale boxspring bed te kiezen?

Wil je meer weten over hoe je een boxspring het makkelijkst reinigt is of wil je het verschil weten tussen een boxspring en een lattenbodem? Neem een kijkje op onze slaapkamer blogs voor meer info en tips over slaapkamermeubelen en de slaapkamer.