Contacteer ons via sms: +32460200926 Beschikbaar van 10u tot 23u via chat.

Tips voor een kindvriendelijke inrichting van je woning

- - Categorie Algemeen

Wie kleine kinderen heeft, of ooit nog heeft gehad, zal het volmondig beamen: je bent nooit volledig gerust. Zeker bij kleine kinderen die nog maar net (leren) stappen, moet je ogen op je rug hebben. Voor zij die (nog) geen kinderen hebben is het vaak moeilijk in te schatten wat precies allemaal veranderd moet worden in het interieur, want mét een kind, verandert je interieur ongetwijfeld. Elke ouder wil dat z'n kinderen opgroeien in een kindvriendelijke omgeving. Maar hoe doe je dat nu precies? We geven je enkele algemene tips mee.

Vermijd meubels met scherpe hoeken en kanten

De moeder aller tips: probeer zo weinig mogelijk meubels in je interieur te plaatsen met scherpe hoeken en kanten. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar het zorgt wel voor een pak minder gevaar. Vooral lagere meubelen zoals salontafels, bekijk je best even op risico's. Het ideale voor gezinnen met kinderen is eigenlijk ronde salontafels, daar kunnen ze nog tegenlopen of tegenaan vallen, maar die komen natuurlijk minder hard aan dan meubels met een scherpe punt of rand. Onze ronde salontafels vind je hier.

Geef je televisietoestel een veilige plek

Daarmee bedoelen we: hang het op aan de muur als het enigszins mogelijk is. Kinderen trekken zich graag overal aan op, ook aan het tv-meubel. Als je televisietoestel gewoon los staat op het meubel, loop je het risico dat het op het hoofd van het kind zou vallen. Een hangend tv-toestel, op de gepaste hoogte, is dus altijd een betere optie. Probeer ook de kabels goed weg te stoppen voor het kind, die springen nu eenmaal altijd in het oog, maar zijn niet altijd even veilig voor je oogappel.

Scherm de trap af met een traphekje

Dit doe je best zowel onderaan als bovenaan. Voor kinderen is het net zo leuk om een trap te beklimmen, als om de trap af te dalen. Je neemt dus best geen enkel risico, en twee traphekjes. Algemene richtlijnen voor zo'n traphekje is dat het zo'n 75cm hoog moet zijn, en dat er niet te veel ruimte tussen de spijlen mag zitten, hoogstens een 5-tal cm.

Beperk de gevaren in de badkamer

Kinderen komen ook wel eens in de badkamer, ze moeten namelijk ook gewassen worden. Een handige tip daarvoor is het plaatsen van anti-slipmatjes. Zeker als je het kind af en toe in het grote bad steekt, is dat geen overbodige luxe. Kinderen glijden namelijk makkelijk uit in bad, en de gevolgen kunnen vaak ook groot zijn. Voor wie zijn kind in de douche wast, kunnen we eigenlijk dezelfde raad geven. Beperk het risico op uitglijden voor het kind.

Beveilig kasten op niveau van het kind

Als je kasten hebt op het niveau van het kind, zorg er dan voor dat je die kunt sluiten. Beperkt het aantal open kasten op grijpniveau van het kind, of de kans is groot dat het kind er vroeg of laat in probeert te grabbelen. Vooral breekbare spullen plaats je best hoog genoeg, of desnoods achter slot en grendel. Een kind kan niet altijd de gevaren of gevolgen van iets inschatten, dus is het aan de ouders om dat op voorhand te doen. Zeker kasten met hygiënische producten zijn een gevaar voor kinderen: doe ze op slot.

Stimuleer het kind door zijn/haar omgeving

Gebruik kleuren in je interieur, of plaats verschillende soorten vormen in je woning. Alles wat het kind kan stimuleren, zeker op vlak van visuele prikkels, is meegenomen, ook in de babykamer of kinderkamer. Het is belangrijk dat je kind nieuwsgierig en leergierig wordt, en dat kan je stimuleren door het kind een boeiende omgeving aan te bieden. Een sobere, landelijke stijl met enkel wit en grijstinten is prachtig, maar voor het kind niet ideaal. Vergeet ook niet dat het kind een kind is, en dus ook graag speelt in huis. Laat het kind af en toe wanorde creëren, het zal op die manier ook gestimuleerd worden en begrijpen wat orde en wanorde precies inhoudt. Geef het kind ruimte om te spelen en zichzelf te ontwikkelen, maar hou een oogje in het zeil.

Interieur inspiratie nodig?

Ben je op zoek naar frisse en leuke ideeën voor je interieur? Ontdek onze andere blogs of bekijk onze webshop.
Kijk ook eens tussen ons aanbod babykamers voor nog meer inspiratie.