Het belang van de vloer in je interieur

- - Categorie Algemeen

Zowel bij renovatieprojecten als bij nieuwbouwwoningen, wordt soms heel weinig aandacht besteed aan de vloerkeuze. Nochtans is de impact van een vloer op je interieur echt niet te onderschatten. Er bestaan hier wat materialen en/of stijlen, telkens met hun voor- en nadelen. De keuze is meestal ook bindend voor een hele lange periode, dus je kunt toch maar best even stilstaan bij alle mogelijke opties. We helpen je hier een eindje op weg.

Denk aan het gebruiksgemak

De eerste tip klinkt simpel, maar is wel degelijk een belangrijke. Bekijk elke ruimte apart, en bedenk op voorhand wat de functie is van deze ruimte. De hal, keuken en de gang zijn namelijk ruimtes die heel vaak gebruikt worden, en waar dus ook heel wat passage zal zijn. Daar denk je best ook even aan een slijtvaste, makkelijk te onderhouden vloer. De woonkamer of de slaapkamers worden dan weer heel wat minder voeten over zich heen, waardoor je daar gerust met zachtere materialen zoals parket/laminaat of een tapijt kunt werken

Denk aan de stijl van het geheel

Gebruik niet te veel materialen door elkaar. Meestal raden we aan om het bij 2 soorten vloeren te houden, maximaal 3. Kies ook voor materialen die nog terugkomen in je woning. Wil je landelijk gaan wonen en gebruik je daar heel wat houttinten bij? Dan kun je gerust aan de slag met laminaat en/of parket in je woning. Wil je het strakker en moderner? Dan is een betonvloer misschien iets voor jullie, zoals op onderstaande foto. Die eist heel weinig aandacht op, en past dus perfect in een strak plaatje. 

Denk aan de gevolgen van je kleurkeuze

Binnen bepaalde materialen, kun je nog eens heel sterk gaan variëren qua kleuren. Uiteraard kunnen we niet alle kleuren bespreken, maar we kunnen ze wel onderverdelen in 'donkere kleuren' en 'lichte kleuren'. Donkere vloeren hebben de neiging om het licht uit je woning te zuigen. Daardoor raden wij af om met donkere vloeren te werken in leefruimtes waar heel wat licht binnenkomt. Wil je ergens een gezellig tv hoekje creëren, kan dat wel perfect met een donkere vloer. 

Lichte kleuren blijven dan weer vaker op de achtergrond. Ze eisen geen expliciete aandacht op in je interieur, waardoor je het met alles kunt combineren, en ook juist die meubelen zal laten schitteren. In het algemeen raden wij aan om met neutrale kleuren te werken, en geen patronen en/of dessins in te vloer terug te laten komen, tenzij dat uitdrukkelijk de bedoeling is, bijvoorbeeld binnen een Arabische stijl. Neutrale kleuren zijn tijdloos, en zul je dus niet onderhevig zijn aan kleine aanpassingen in je interieur. 

Denk aan het onderhoud

Informeer op voorhand goed naar het onderhoud van je gekozen vloer. Zeker bij houten vloeren, maar vaak ook bij natuurstenen, is het uitermate belangrijk dat je weet hoe je de vloer moet onderhoud, en hoe je eventuele vlekken best verwijdert. Een natuursteen heeft bijvoorbeeld iets meer zorg nodig dan een keramische tegel, net zoals dat bij parket het geval is ten opzichte van laminaat. Weet waar je aan begint, en onderhoud de vloer ook zoals het hoort, om er langdurig van te kunnen genieten.

Heb je nog meer tips nodig over het inrichten van je woonkamer?

Check even onze andere blogs in de categorie Woonkamer. Je ontdekt er o.a. de 5 meest trendy hoeksalons van dit moment, of hoe je de lente in huis kunt halen.