Alleen gaan wonen: wat kost het per maand?

- - Categorie Algemeen

Je vond je eigen stem en gaat op eigen benen staan. De wereld van zelfstandigheid lacht je toe en de droom van een eigen stek wordt werkelijkheid. Alleen gaan wonen is jezelf vrijheid geven. Maar ook de andere kant van de medaille is waar: het stelt je bloot aan alle aspecten van het volwassen leven. Financieel bijvoorbeeld, is alleen wonen een grote verandering, die nog te vaak onderschat wordt. Maar wat kost het nu eigenlijk om op eigen benen te staan?

"Meubislair" natuurlijk!

Bij het inrichten van je nieuwe stek, hou je best rekening met één van de basis behoeften van de mens: rust... Je thuis moet een plek zijn waar je tot rust kunt komen. Want rust zorgt er voor dat we kunnen functioneren. Een bed, stoel, tafel, sofa,... We hebben het allemaal nodig om van ons huis een thuis te maken. Bij MEUBIS hebben we verschillende stijlen, en kunnen we voor elk budget leuke dingen samenstellen.

Wij kunnen bijvoorbeeld voor nog geen 2.000 euro uw nieuwe woonst inrichten d.m.v. onze starterspakketten.
Deze prijs bevat een complete slaapkamer, eetkamer en een bankstel aan een extra voordelige prijs. Speciaal voor de starters. 

Vaste kosten

We bekijken even de meest voorkomende vaste kosten bij gezinnen anno 2017:
 • Water
 • Elektriciteit en gas
 • Huurgeld
 • Tv en Internetverbinding
 • Boodschappen

Al deze elementen zijn nodig om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Deze komen allemaal met hun eigen prijs die heel erg kan variëren dus informeer jezelf eerst overal alvorens je zomaar een contract afsluit bij een maatschappij of dergelijke.

Alle volgende bedragen zijn gemiddeld berekend. Na rondvraag kwam we tot het besluit dat de vaste kosten die maandelijks terugkomen (exclusief water, heel wat mensen betalen dit per 3 maanden) als volgt zijn voor de werkende mens:

 • Elektriciteit en Gas : €180,00
 • Huurgeld : €700,00       
 • Tv en Internetverbinding : €60,00      
 • Boodschappen : €180,00       

De totale maandelijkse kost (excl.water) is : €1.120,00. Grofweg mogen we daar nog een €20 per maand bijrekenen aan water.

Onze besparingstips

Wat kan je doen om die kosten te drukken? We geven je graag nog enkele tips and tricks mee om uw facturen toch een beetje te laten zakken en uw verbruik in de gaten te houden.

Een eerste stap is een budgetplan, dit een schematische voorstelling van uw inkomsten en uitgaven. Je krijgt zo een persoonlijk schema van wat aan het einde van de maand over houdt. Zelf moet je de juiste inschatting maken of je budget per rubriek klopt in vergelijking met de uitgaven.

Daarnaast hebben we nog enkele tips om je uitgaven te beperken in het dagelijks leven.

De 5 tips van besparing:

 1. In de supermarkt kan je het  huismerk kopen, dit is altijd veel goedkoper en vaak van quasi dezelfde kwaliteit als het A-merk.
 2. Besparen op water kan op verschillende manieren, sommige mensen leggen een baksteen of gevulde fles water in het waterreservoir van hun toilet zodat het nooit volledig gevuld raakt en het doorspoelen dus met minder water gebeurt.
 3. Neem een douche in plaats van een bad.
 4. Wat meer en meer een trend blijkt, is het timen van een douchebeurt. Bouw je tijd onder de douche stelselmatig af.
 5. Laat geen lichten onnodig branden, en vervang zoveel mogelijk lampen door LED of spaarlampen.


Interieur inspiratie nodig?

Ben je op zoek naar frisse en leuke ideeën voor je interieur? Ontdek onze andere blogs of bekijk onze webshop