5 vaak voorkomende blunders bij het inrichten van je interieur

- - Categorie Algemeen

Je ziet tegenwoordig zo vaak prachtige interieurs. Via sociale media, op televisie of zelfs in reclameboodschappen onderweg. Het ziet er meestal ook helemaal niet zo moeilijk uit, maar toch hebben mensen vaak problemen om zelf ook zo'n heerlijk interieur te creëren. Ze weten niet hoe ze moeten beginnen of, erger nog, maken grote fouten van bij het begin. We sommen hier even de zaken op die je zeker niet mag doen, bij het inrichten van je woning.

1. Respecteer de volgorde van inrichten

Wanneer je begint met de inrichting van je woning of appartement, is het belangrijk om dat in een logische volgorde te doen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar wordt toch heel vaak vergeten. Op zich kunnen we het gemakkelijk in een stappenplan gieten:

  • Bepaal op voorhand welke stijl je wil hanteren. Als je dat in een eerste fase niet doet, riskeer je een mix te creëren van verschillende stijlen, wat vaak heel slordig resultaat kan opleveren. Denk dus op voorhand goed na, en beslis samen over de grote lijnen.
  • Bekijk de indeling van je huis, en baseer je daarop voor de eerste keuzes. Waar komt de slaapkamer, waar plaatsen we het salon, of waar zitten we samen aan de eettafel? 
  • Eens de indeling vast ligt, begin dan met de grote meubels te kiezen, zoals je salon, de tafels en de grote kasten.
  • Daarna pas, ga je over naar kleinere meubelen, stoelen en bijvoorbeeld ook verlichting. In bepaalde gevallen heb je namelijk de exacte locatie van de tafel nodig, om er een lamp boven te hangen. 
  • In laatste instantie kan je nog wat decoratie en/of planten toevoegen. Ja, we weten het, dit is meestal het leukste deel van je interieur bepalen en kiezen. Maar toch dien je eerst de rest vast te liggen, om niet onnodig veel decoratie e.d. te gaan kopen.

2. Bekijk hoeveel plaats je hebt voor je meubelen

En wees daar vooral realistisch in. We zien het vaak, mensen die opteren voor grote meubelen en kasten, maar eens we ze komen leveren, blijkt dat de meubelen veel te groot zijn voor de beschikbare ruimtes. Ze kunnen er soms nog net in, maar geven het geheel echt een volgepropte indruk. Omgekeerd geldt trouwens ook, te kleine meubelen voor grote ruimtes geven een koude en ongezellige sfeer. Het is dus zaak om een evenwicht te vinden tussen de afmeting van je meubelen, en de beschikbare ruimtes.

3. Gebrek aan verlichting

Een donker interieur zonder sfeerverlichting, is een ongezellig interieur. Je kunt perfect de ruimtes iets donkerder maken, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden, maar probeer dan wel met sfeerverlichting zoals kaarsen of (dim)spots toch iets van gezelligheid te creëren. Over het algemeen scoren ruimtes met veel lichtinval altijd iets beter op vlak van ruimtegevoel. Toch hoeft het geen probleem te zijn als er weinig natuurlijk licht voorhanden is. Met de juiste verlichting, kun je veel doen.

4. Wees selectief met decoratie

Om de simpele reden dat je interieur niet moet lijken op een kringloopwinkel of brocantiek. Een overdaad aan decoratie komt ook rommelig en slordig over. Probeer met je interieur wat rust en gezelligheid uit te stralen, met de juiste decoratie. Kwaliteit gaat dus boven kwantiteit op dat vlak. Een grondige opruimbeurt is dus zeker aangeraden, om het onnodige eruit te filteren. Die hoef je niet weg te gooien, maar zet ze dan tijdelijk op zolder. Wie weet wil je binnen een aantal maanden eens alles omgooien, en kun je een decoratie switch organiseren. 

5. Denk goed na over de kleuren in je interieur

Het is zeker geen probleem om met verschillende kleuren te werken in je interieur, als je het op een doordachte manier doet. Gebruik je meerdere kleuren? Probeer die dan terug te laten komen in accessoires en details, en houd je grote meubelen sober. Ben je van plan om één of twee specifieke kleuren te laten terugkomen? Dan kan je het zeker op iets grotere meubelen ook toepassen. Zorg in elk geval dat er iets van lijn zit in het kleurengebruik. Een warboel aan verschillende kleuren levert een smaakloos en slordig geheel op. 

Nog meer tips nodig?

Heb je nog meer tips nodig over het inrichten van je woonkamer? Check even onze andere blogs in de categorie Woonkamer. Je ontdekt er o.a. de 5 meest trendy hoeksalons van dit moment, of hoe je de tv kan integreren in de woonkamer.