10 tips om je slaapkamer opgeruimd te houden

- - Categorie Algemeen

1. Uitstel is het begin van alle ellende

Jouw uitstel gedrag zorgt er alleen maar voor dat je kamer nog meer rommel verzamelt en dat die sokken onder je bed nog harder gaan stinken. Bij deze de eerste tip: ruim je kamer onmiddellijk op, en stel niet langer uit. Het opruimen van een kamer duurt maximaal 15 minuten als je er eens stevig invliegt.

2. Structuur

Zorg dan dat je gestructureerd te werk gaat tijdens het opruimen. Als je van de hak op de tak springt tijdens het opruimen, dan ga je automatisch je "probleem" verplaatsen. Zorg bijvoorbeeld dat je kledij meteen bij kledij sorteert, tot alles mooi is opgeruimd. Bekijk dan wat allemaal voor de vuilnisbak is, en pak dat dan even grondig aan. Als je gestructureerd te werk gaat, zal het resultaat beter zijn, en zul je veel minder lang bezig zijn.

3. Heb ik dit echt nodig?

Tijd om plaats te maken. Ga even grondig door al je spullen en stel je telkens weer de vraag: "Heb ik dit echt nodig?". Als het niet zo is, of als je er lang over moet nadenken: weg ermee! Wees streng voor jezelf, want enkel zo kun je voorkomen dat je kamer er rommelig bij komt te liggen. Doe het niet alleen met kledij, maar echt met alle spullen in je slaapkamer.

4. Rangschik volgens gebruik

Nu je wat dingen hebt weg gegooid, heb je opnieuw plaats in je slaapkamer. Dat geeft al meteen een propere indruk. De volgende stap is hetgeen overblijft gaan rangschikken volgens gebruik. Wat bedoelen we daarmee? Je gaat overlopen wat je vaak nodig hebt, wat je minder gebruikt en wat je eigenlijk slechts sporadisch uit je kast of lade haalt. Rangschik alle materiaal dan ook op die manier, zodat je hetgeen je meest gebruikt, ook snelst en makkelijkst kunt uithalen. Op die manier voorkom je kansen om rommel te gaan maken.

5. Vermijd een jungle aan meubilair 

Je hebt nu alles gevuld en je bent klaar! Alles zit mooi weg, maar toch heb je nog steeds het gevoel dat jouw kamer niet opgeruimd is... Dit kan komen doordat je misschien te veel meubels in je kamer hebt staan! Je kan volgens ons beter kiezen voor 1 grote kleerkast dan bijvoorbeeld een ladeblok en een kast. Kies misschien eerder een beperkt aantal grote meubels dan veel te veel kleine kasten, ladeblokken en commodes. Die geven al sneller een rommelige en wanordelijke indruk.

6. Denk aan de kleurenbalans

Waar let je best op bij het kiezen van nieuwe meubels? Voor je online begint aan te kopen of je naar de winkel haast, kijk eerst even rond en denk na. Wil ik dat bruine nachtkastje wel bij die paarse muur? Wil ik een wit bureau wel naast mijn geel bed zetten? Gun jezelf de tijd om na te denken en zorg dat alle meubelen op elkaar zijn afgestemd qua kleur. Het is belangrijk dat alles samen binnen het geheel van de slaapkamer past. Ook dat zorgt voor rust en orde.

7. Kleurenprints vs soberheid

Hoe je je kamer aankleedt is ook een belangrijke factor. Kleurenprints geven snel een rommelige indruk, net als posters of foto's aan de muur. Wil je toch foto's ophangen, probeer dan 3 sobere muren te houden, en gebruik één muur of hoekje om daar je foto's op te hangen. Sobere kleuren geven rust, wilde kleuren of drukke prints geven het omgekeerde effect.

8. Gebruik vaste momenten

Zeker voor de mensen die van zichzelf weten dat ze het misschien wel eens nodig hebben: gebruik vaste opruim momenten. Het klinkt misschien vreemd, maar het is best een makkelijke manier om je slaapkamer op orde te houden. Ben je bijvoorbeeld elke zaterdag en zondag thuis? Gebruik de zaterdagvoormiddag om je slaapkamer snel even op te ruimen. Als je dat elke week doet, is dat in no time gebeurd.

9. Wees consequent 

Als je hevig in de weer bent om de juiste outfit te vinden voor vanavond, gebeurt het al eens dat je heel wat kledij uithaalt en past voor de spiegel. Niets mis mee. Probeer wel consequent te zijn, en hetgeen je uiteindelijk niet aandoet ook onmiddellijk terug op te ruimen, en niet te laten slingeren. Geef rommel geen kansen.

10. Maak je bed elke dag op

Als je net wakker bent, dan heb je natuurlijk geen zin om je bed op te maken. Een opgemaakt bed geeft je kamer ook nochtans een opgeruimde uitstraling, en het is ook een stuk properder om je bed te laten verluchten. Kom dus je bed uit, zet je raam open, laat je kamer en bed verluchten en maak je klaar om de dag te beginnen. Maak voor je thuis vertrekt je bed op en je zal je beter voelen als je 's avonds thuiskomt.

Interieur inspiratie nodig?

Ben je op zoek naar frisse en leuke ideeën voor je interieur? Ontdek onze andere blogs of bekijk onze webshop